Publicat 7/12/2019 13:33:07 +01:00CET

Investiguen empreses de Madrid, Catalunya i Euskadi per emissions de gas refrigerant de vehicles

MADRID, 7 des. (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia Coordinadora de Medi Ambient i Urbanisme ha obert diligències d'investigació, en el marc de la 'Operació Kigali', en les quals la Guàrdia Civil ha procedit a investigar 68 persones vinculades amb 30 empreses en tot el territori nacional per l'emissió a l'atmosfera de gas refrigerant per la inadequada gestió de vehicles al final de la seva vida útil. Les diligències s'han centrat en les comunitats de Madrid, Catalunya i País Basc les autoritats de les quals han aportat les dades que disposaven, segons ha informat la Fiscalia General de l'Estat.

Els sistemes d'aire condicionat dels vehicles a motor fan servir fluïts refrigerants per reduir la temperatura de l'interior. Aquestes substàncies, en funció de la seva tipologia i composició, poden ser perjudicials i contribuir a l'escalfament climàtic.

La investigació s'ha centrat en el monitoratge de l'activitat de centres de tractament de vehicles al final de la seva vida útil, que en les seves memòries havien declarat quantitats properes a zero quilograms de gas R134a recuperat i ha detectat emissions equivalents a més de 76 milions de quilograms de CO2 a l'atmosfera, cosa que suposa una emissió de 800 milions de quilòmetres recorreguts per un vehicle.

A partir d'ara, tècnics de Fiscalia de Medi Ambient i Urbanisme quantificaran els danys al medi ambient produïts per l'emissió.

Els vehicles al final de la seva vida útil contenen una quantitat important de contaminants i residus perillosos que s'han de gestionar adequadament. En el cas dels fluids dels circuits refrigerants, la seva incorrecta gestió comportaria l'emissió a l'atmosfera de gasos d'efecte hivernacle.