Publicat 15/4/2019 13:32:48 +02:00CET

Un investigador de l'1-O considera Trapero un element "imprescindible en l'estratègia independentista"

Procés.- El juicio prosigue mañana con el instructor de las diligencias del juzgado del 1-O y unos 60 policías
Pool - Archivo

Forn va afirmar que no acceptava "tuteles" de l'Estat per no va donar ordres sobre el dispositiu policial del referndum

MADRID, 15 abr. (EUROPA PRESS) -

El comandant de la Gurdia Civil a crrec de la investigació del procés a Catalunya considera l'antic cap dels Mossos d'Esquadra Josep Lluís Trapero com un element "imprescindible" en l'estratgia independentista, i que així ho demostra la informació puntual que transmetia als exdirigents de la Generalitat sobre les instruccions judicials que es transmetien per provar d'impedir el referndum.

El secretari dels atestats de la policia judicial ha explicat al tribunal que jutja el procés que Trapero anava enviant les instruccions que va emetre la Fiscalia Superior de Catalunya al llarg del mes de setembre del 2017 tant a l'exconseller d'Interior Joaquim Forn --per a qui demanen 16 anys de presó-- com a l'ex-secretari general d'Interior César Puig i l'ex-cap polític dels Mossos Pere Soler.

A preguntes del fiscal Fidel Cadena, el comandant ha indicat que als investigadors els "va resultar estrany" que fes aix, com queixar-se també a Forn del nomenament del coordinador del dispositiu policial per l'1-O, el coronel de la Gurdia Civil Diego Pérez de los Cobos, una disconformitat que també va expressar en una nota interna als Mossos en la qual subratllava la seva incomoditat per estar "tutelat" pel Ministeri de l'Interior.

El nomenament de Pérez de los Cobos es va concretar en la instrucció 4 de la Fiscalia Superior, cosa que també va generar les crítiques de l'exconseller Forn, qui en un correu electrnic va manifestar que "no admetia tuteles de l'Estat espanyol", tal com ha explicat el comandant, que ha declarat com a testimoni en el judici.

"FEINA EXCELLENT" EL DIA 1

Per a l'investigador, una altra prova que Trapero formava part de l'estratgia independentista és que el 2 d'octubre va enviar una altra comunicació als seus agents per felicitar-los per la seva "feina excellent", alhora que justificava que des de la coordinació que exercia Pérez de los Cobos es podia dir als Mossos qu fer, per no "com" materialitzar-ho.

I en una reunió de la policia autonmica el 13 d'octubre, el major dels Mossos va advertir que havien d'"anar amb compte perqu la Fiscalia i la Gurdia Civil, amb deu fotografies d'una mala actuació l'1 d'octubre, fan un delicte de sedició", tal com es recull en un correu electrnic amb l'acta d'aquella trobada.

Després d'aportar totes aquestes dades, l'advocada de Forn, Judith Gené, ha preguntat al testimoni si Forn va contestar cap dels correus de Trapero sobre l'actuació que havien de tenir els Mossos l'1-O, a la qual cosa ha respost que la Gurdia Civil no va detectar cap resposta en aquest sentit. Tampoc no va contestar donant ordres perqu no s'aportessin "recursos extraordinaris" al dispositiu d'aquell dia.

Pel que fa a l'actuació prpiament dita de la jornada de votació, l'investigador ha explicat que la Gurdia Civil va analitzar les comunicacions internes de vuit regions policials del cos autonmic i van detectar "seguiments" a agents de l'Institut Armat i de la Policia Nacional o "avisos" als votants davant l'arribada dels antiavalots.

Fins i tot van detectar comunicacions que alertaven de la presncia de "20 furgonetes de la Gurdia Civil" en direcció al collegi on havia de votar "Platino", el nom en clau que utilitzaven els Mossos per referir-se al llavors president catal Carles Puigdemont.

"En alguna trucada se sent dir que s'est fent un paripé, per sí hi ha trucades a les sales de coordinació en les quals es diu que les urnes i paperetes han estat entregades pels responsables dels collegis un cop acabada la votació", ha relatat el comandant.