Actualitzat 21/03/2016 13:52 CET

La inversió estrangera a Catalunya va augmentar un 57,8% el 2015, fins a 4.783 milions

Monedas de Euro
PIXABAY

El Govern espanyol creu que els inversors donen "nul·la credibilitat" al procés independentista

BARCELONA/MADRID, 21 mar� (EUROPA PRESS) -

La inversió estrangera productiva a Catalunya va augmentar un 57,8% el 2015, fins a 4.783 milions d'euros, que representen el 22% del total a Espanya, segons dades publicades aquest dilluns pel Ministeri d'Economia i Competitivitat.

Catalunya és la segona comunitat autònoma amb més inversió estrangera, només superada per Madrid, que va registrar un total de 10.093 milions, que representen un 46,5% del total i suposen un descens de l'1,2% respecte al 2014.

Segons el Ministeri, la inversió estrangera presenta un "alt grau de concentració derivat de l'efecte seu", que implica que es registra a la comunitat autònoma on l'empresa té la seva seu social, sobretot Madrid i Catalunya, tot i que després s'impulsin projectes en altres comunitats.

DESINVERSIONS

En l'àmbit de les desinversions, Catalunya les va duplicar el 2015, amb 603 milions d'euros, respecte dels 302 del 2014, segons les dades del Ministeri.

En una roda de premsa, el secretari d'Estat d'Economia, Jaime García-Legaz, ha afirmat que l'increment de les inversions a Catalunya és una dada molt positiva de la qual el Govern espanyol s'alegra, ha dit, per afegir que "algú pot tenir la temptació" de veure en l'increment de les desinversions en la comunitat un efecte del procés independentista.

"Amb rigor, cal llegir les dades en conjunt, i quan s'ha produït un increment fort de la inversió neta la lectura ha de ser molt més equilibrada", ha afegit; comptant amb les desinversions, la inversió neta a Catalunya va créixer un 53,1% el 2015.

García-Legaz ha opinat que el fet que a Catalunya hi hagués un increment de la inversió estrangera el 2015 "és una dada de confiança que revela la nul·la credibilitat que té el procés independentista per als estrangers", ja que ha considerat que no invertirien si li donessin una probabilitat.

DADES ESTATALS

A tot Espanya, la inversió bruta va sumar 22.695 milions d'euros el 2015, fet que suposa un 9,6% més respecte a l'any anterior.

Descomptant les Entitats de Tinença de Valors Estrangers (Etve), la inversió estrangera productiva a Espanya va sumar 21.724 milions d'euros, un 11% més que el 2014, fet que suposa la millor dada des de 2000 i apunta a un "canvi de tendència" iniciat el 2013 cap a la recuperació de la inversió productiva estrangera.

TIPOLOGIA D'INVERSIÓ

De fet, la bona marxa de la inversió productiva gairebé va compensar la caiguda en l'apartat d'Etve, que va sumar 971 milions respecte dels 1.126 milions del 2014, cosa que representa un descens del 13,7%.

En termes nets (la inversió bruta menys la desinversió), l'augment de la inversió productiva va ser del 7,9% durant l'any passat i va arribar als 16.184 milions d'euros.

La desinversió productiva, per part seva, va arribar als 5.541 milions, un 21% superior a la registrada el 2014, que s'explica, segons Economia, per tres operacions "puntuals" que van tenir lloc al llarg de l'any passat.

Sense aquestes, la desinversió s'hauria reduït un 34% respecte al 2014, "de manera que no es tracta d'un procés generalitzat de desinversió", afirma el departament de Luis de Guindos.

En el desglossament per tipologies d'inversió, la inversió estrangera productiva total (excloent-hi les Etve) va representar el 95,7% de la inversió bruta total i es va concentrar gairebé en la seva totalitat en societats residents no cotitzades al mercat borsari.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés