Publicat 20/11/2019 18:14:27 +01:00CET

La Intersindical-CSC veu "inhumà" l'acomiadament per faltes d'assistència justificades

Concentració de la Intersindical a les portes del Palau de la Generalitat.
INTERSINDICAL

BARCELONA, 20 nov. (EUROPA PRESS) -

La Intersindical-CSC veu "inhumà" i contrari a diversos drets l'extinció d'un contracte laboral per causes objectives si hi ha faltes d'assistència justificades tot i que siguin intermitents, avalada a l'octubre pel ple del Tribunal Constitucional (TC).

El sindicat ha rebutjat la sentència del TC i ha demanat la derogació de les reformes laborals aprovades durant els governs del PSOE i el PP els anys 2010 i 2012, respectivament, ha informat en un comunicat aquest dimecres.

Per a la Intersindical-CSC, l'article 52 de l'Estatut dels Treballadors és "absurd i aberrant", així com la sentència que el valida perquè vulnera drets reconeguts a nivell europeu com la salut, la integritat física, a no ser acomiadat sense una causa justa i a la prevenció de riscos laborals.

També ha criticat que tant l'article com la sentència contravenen el conveni 158 de l'Organització Internacional del Treball (OIT) que diu, en el seu article 6.1, que l'absència temporal per motiu de malaltia o lesió no constituirà una causa justificada de finalització de la relació de treball.

Per això, el sindicat ha cridat la mobilització contra la sentència i ha demanat que s'estableixi un marc català de relacions laborals que defensi els drets.

SENTENCIA

La sentència, que va comptar amb tres vots particulars, responia una qüestió d'inconstitucionalitat presentada per un Jutjat social de Barcelona respecte a l'article 52 de l'Estatut dels Treballadors.

L'article estableix que un contracte de feina podrà extingir-se per faltes d'assistència, tot i que estiguin justificades però intermitents, que aconsegueixin el 20% de les jornades hàbils en dos mesos consecutius, sempre que el total de faltes d'assistència en els 12 mesos anteriors abast el 5% de les jornades hàbils o el 25% en quatre mesos discontinus dins d'un període de 12 mesos.