Publicat 2/4/2019 12:50:23 +02:00CET

La Intersindical-CSC i la Ustec alerten sobre els riscos d'una nova aplicació del 155

EUROPA PRESS

BARCELONA, 2 abr. (EUROPA PRESS) -

El secretari general de la Intersindical-CSC, Carles Sastre, i el portaveu de la Unió Sindical de Treballadors de l'Ensenymanet de Catalunya (Ustec), Ramon Font, han alertat aquest dimarts dels riscos d'una possible aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya.

Tots dos han comparegut al Parlament en una sessió de la Comissió d'investigació sobre l'aplicació del 155 a Catalunya i han coincidit a advertir de les conseqüncies que comportaria que tornés a aprovar-se l'article.

Per a Sastre, la legitimitat del 155 és més que dubtosa, hi veu elements de "perversió importants" i creu que l'Estat no era conscient de la complexitat del que comportava intervenir la Generalitat.

"Pensaven que podien intervenir-la i van veure que el monstre era excessivament complex, i que se'ls va escapar de les mans", ha opinat Sastre, per afegeix que, davant d'una possible nova intervenció del 155, el que no sabien llavors ara ho saben al detall.

"L'ombra del 155 és allargada", ha apuntat Sastre, que creu que la societat catalana encara no ha acabat de treure-se-la del damunt.

Des de la Ustec, Font ha lamentat l'afectació que va tenir el 155 a les escoles catalanes, sobretot per les denúncies per adoctrinament que hi va haver contra professors de diverses escoles: "Va haver-hi 150 denúncies que van afectar 500 docents".

També ha assegurat que la Llei d'Educació de Catalunya (LEC), sobretot pels decrets de direcció i plantilles, és un "instrument perfecte" per fer-se amb el control de l'escola catalana per part dels qui volen aplicar el 155.

"POLITITZACIÓ DE L'ENSENYAMENT"

"Hi ha un risc de politització de l'ensenyament, que sigui l'Estat qui controli el sistema. Volen adoctrinar, que només s'entengui un marc legal, unes relacions de poder, i que fem de transmissors d'una idea que podem no compartir", ha sostingut.

Segons Font, un estudi xifra en un ter els docents que s'autocensura i assegura que la LEC no hi ajuda, a més d'advertir que si els del 155 volen apoderar-se de l'escola catalana poden "esmicolar" amb el temps la feina que s'ha durant anys.

"Entrar amb un 155 i pensar que l'escola far tot el que vols és inaplicable" per si dura 30 anys no es fan responsables del que pot passar, ha resolt.