Actualitzat 12/11/2014 17:24

Interpol envia una comunicació "molt urgent" a Madrid per detenir exministres franquistes

Francisco Franco
Foto: WIKIMEDIA COMMONS

MADRID, 12 Nov. (EUROPA PRESS) -

La secció d'Interpol radicada a l'Argentina ha cursat una comunicació "molt urgent" a la seva oficina d'Interpol Madrid sol·licitant la detenció preventiva amb fins d'extradició de les vint persones investigades per la jutgessa María Servini per crims del franquisme, entre els quals es troben els exministres José Utrera Molina o Rodolfo Martín Villa.

  
   Així ho exposa en un escrit amb data del 4 de novembre, recollit per Europa Press, presentat davant del jutjat del qual és titular María Servini de Cubría en què li demana totes les dades identificatives dels imputats com a requisit "indispensable" per al cas d'emetre una ordre de captura internacional i evitar detenir persones amb el seu mateix nom, "casos d'homonímia", diu.

   Aquesta informació permetrà a Interpol fer extensiva la mesura de la detenció a totes les policies dels països membres de l'Organització Internacional de policia Criminal OIPC-Interpol per al supòsit que els imputats es trobin fora de les fronteres espanyoles.

   Tot i això, dins del mercat de la cooperació policial internacional existent amb els col·legues espanyols, Interpol Argentina ja ha reclamat que proporcionin la totalitat dels registres filiatoris que posseeixin sobre els investigats per crims de lesa humanitat.

   La Coordinadora Estatal de Suport a la Querella Argentina (CEAQUA), personada en la causa oberta a Buenos Aires, ha explicat que una vegada cursada i rebuda l'ordre de detenció preventiva per part de les autoritats competents, les Forces de Seguretat hauran de procedir a la detenció dels reclamats per posar-los a disposició del jutjat central d'instrucció de l'Audiència Nacional que estigui de guàrdia en un termini no superior a les 24 hores.

   L'organització, que al·ludeix a l'article 8 de la llei 4/1985 d'Extradició Passiva espanyola, afegeix que l'Audiència Nacional podrà ordenar la presó provisional, la seva llibertat o mesures cautelars, com visites periòdiques a un jutjat, retirada del passaport o prestació de fiança, entre d'altres.

   El Jutjat espanyol després haurà de comunicar la seva decisió al Jutjat Nacional en el Criminal i Correccional Federal número 1 de Buenos Aires, que pot sol·licitar l'extradició en el termini que determini. En cas d'ordenar una detenció preventiva, aquesta no pot prolongar-se més enllà de quaranta dies si dins d'aquest termini no es presenta la sol·licitud d'extradició, segons CEAQUA.

   Aquestes disposicions coincideixen amb el que s'estableix a l'article 24 del Tractat Bilateral d'Extradició i Assistència Jurídica en matèria penal subscrit a Buenos Aires el 3 de març del 1987 entre el Regne d'Espanya i la República Argentina.

   La jutge Servini va imputar i va ordenar detenir fa poc una vintena de persones per crims del franquisme, tot i que una d'elles, l'exministre Antonio Barrera de Irimo, va morir fa poc i per tant s'ha extingit qualsevol acció penal.

EXMINISTRES, EXPOLICIES I EXJUTGES ACUSATS

    La magistrada imputa Martín Villa (ministre de Governació entre 1976 i 1979), Utrera Molina, que és sogre de l'exministre de Justícia Alberto Ruiz-Gallardón, altres polítics de la dictadura, ex membres de les Forces Armades, exjutges i fins i tot un antic ginecòleg.

   Entre els polítics, hi ha els exministres Antonio Carro Martínez (ministre des del 1974 a 1975), Licinio de la Fuente (vicepresident del Govern espanyol entre 1974 i 1975), José María Sánchez Ventura (ministre en l'últim govern franquista), Alfonso Osorio García (ministre de presidència entre 1975 i 1976) i Antonio Barrera de Irimo, que va morir el setembre passat.

   En concret, acusa Utrera Molina, Licino de la Fuente, Carro i Barrera d'haver convalidat amb la seva firma la sentència de mort de Salvador Puig Antich el 1974. La germana de l'últim condemnat al garrot vil a Espanya és una de les querellants de la causa.

   Rodolfo Martín Villa el considera responsable de la repressió d'una concentració de treballadors a Vitòria el 3 de març del 1976, en què van ser assassinats cinc treballadors i hi va haver més de cent ferits molts d'ells per armes de foc.

   L'exministre de presidència Antonio Carro l'acusa de convalidar la sentència de mort de Puig Antich i dels últims afusellaments del règim franquista el 27 de setembre del 1975 a Madrid, Barcelona i Burgos, en què van ser executats José Humberto Baena Alonso, José Luís Sánchez Bravo Sollas, Ramón García Sanz, Juan Paredes Manot, i Ángel Otaegui Echeverría.

   Contra Sánchez Ventura s'hi dirigeix per haver signat les sentències de mort dels últims afusellaments del règim franquista, de la mateixa manera que contra Fernando Suárez, mentre que Osorio està acusat per la seva responsabilitat per la mort dels treballadors de Vitòria.

   A més d'aquests càrrecs polítics, la querella es dirigeix contra antics membres de les Forces Armades, auditors del Cos Jurídic de l'Exèrcit o un metge ginecòleg acusat de sostracció de menors.

   A petició de la Fiscalia, ha imputat Antonio Troncoso (coronel auditor del Cos Jurídic Militar), Carlos Rey (antic capità auditor del cos jurídic de l'Exèrcit) i antics membres de les Forces Armades, Jesús Quintana, Jesús González, Ricardo Algar, Félix Criado, Pascual Honrado, Jesús Martínez, Benjamín Solsona i Atilano del Valle.

   A més, imputa Abelardo García, denunciat pel cas de Flor Díaz Carrasco que busca el seu germà desaparegut a l'Hospital Municipal de la Línea de la Concepción el 6 de novembre del 1967 on treballava com a metge ginecòleg.

DEFENSA LA JURISDICCIÓ DE L'ARGENTINA

   La magistrada recorda que l'Audiència Nacional ha rebutjat extradir l'expolicia Antonio González Pacheco 'Billy el nen' i l'excapità de la Guàrdia Civil Jesús Muñecas per estar prescrits els seus delictes i que nombrosos jutjats espanyols han arxivat aquest tipus de casos.

    Servini, que va viatjar el maig passat a Espanya per interrogar víctimes i visitar diferents institucions, al·lega que l'Argentina és competent per conèixer aquesta querella criminal i emmarca els fets en crims de lesa humanitat.

   "En el terreny dels crims de dret internacional, l'extraterritorialitat equipara i encara desplaça la territorialitat com a base per a l'exercici jurisdiccional", diu Servini, que defensa la jurisdicció per part dels tribunals argentins i al·ludeix a la Convenció contra la Tortura i la Convenció Interamericana sobre desaparició forçada de persones.

    El cas té el seu origen en la denúncia interposada l'abril del 2010 per múltiples víctimes i els seus familiars agrupats en la Coordinadora CEAQUA en entendre que els crims ocorreguts des del 17 de juliol del 1936 constituïen un pla sistemàtic i planificat de "terroritzar espanyols" per la seva ideologia i de sostracció de menors.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés