Publicat 18/08/2021 20:28CET

Interior va enviar un correu a Ceuta el 10 agost sobre la tornada de menors: "S'insta es procedeixi" des d"avui"

Archivo - Arxivo - El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska.
Isabel Infantes - Europa Press - Archivo

El departament de Grande-Marlaska assegura que el correu sense signatura no té validesa més enllà de donar un "vistiplau a l'inici del procés"

MADRID, 18 ago. (EUROPA PRESS) -

El Ministeri de l'Interior, a través de la Secretaria d'Estat de Seguretat, va remetre un correu electrònic al secretari general de la Delegació del Govern a Ceuta, Ismael Kasrou, el passat 10 d'agost a les 14.45 hores en el qual indicava en relació a la repatriació de menors no acompanyats al Marroc que es procedís a començar aquestes devolucions des d'aquest mateix dia. "Donada la importància de l'assumpte, s'insta es procedeixi a complir el previst en l'escrit des d'avui mateix", diu literalment el correu al que ha tingut accés Europa Press.

En l'assumpte d'aquest 'mail' es pot llegir 'Acord repatriació menors' i porta adjunt un document de text el títol del qual és 'resposta retorn menors Ceuta.doc'. El missatge del correu va ser remès per Interior a l'Audiència Nacional després que la Sala contenciosa administrativa li reclamés que en el termini de 24 hores li lliurés l'ofici de 10 d'agost en el qual la Secretaria d'Estat de Seguretat fonamentava la repatriació de menors en virtut de l'Acord de 2007 signat amb Rabat.

Fonts del Ministeri de l'Interior consultades per Europa Press han tret rellevància a la redacció d'aquest correu electrònic de la secretària particular de la Secretaria d'Estat de Seguretat. "Un correu sense signatura i sense una altra validesa que el document adjunt, en el qual es comunica a la Delegació del Govern a Ceuta el vistiplau del Ministeri a l'inici del procés de tornada assistida dels menors", apunten.

Aquest mateix dimarts, Interior especificava davant l'Audiència Nacional que l'escrit la còpia del qual sol·licitava es limitava a posar de manifest que "el Ministeri de l'Interior prega es procedeixi a efectuar la tornada dels menors respectant els seus interessos o drets". L'argument anava en la línia del mantingut fins al moment, i és que el Govern de Ceuta era qui va procedir a sol·licitar la tornada dels menors.

EL MAIL DE LES 13.43 HORES

El correu remès per Interior el passat 10 d'agost responia un correu enviat per la Secretaria General de la Delegació del Govern a Ceuta 58 minuts abans, a les 13.43 hores, en el qual s'adjuntava "l'escrit de sol·licitud de repatriació de menors" de la Ciutat Autònoma.

"Com a continuació d'escrit remès el passat 24 de maig de 2021, adjunt els remetem llistat global amb les filiacions realitzades pel Cos Nacional de Policia als menors estrangers no acompanyats que van accedir massivament a la nostra ciutat entre els dies 17 i 18 de maig", va assenyalar la vicepresidenta primera de la ciutat autònoma, María Isabel Deu, en el document adjunt.

En la missiva, se sol·licitava "l'aplicació de l'Acord entre el Regne d'Espanya i del Marroc sobre cooperació en matèria de prevenció de la immigració il·legal de menors no acompanyats, la seva protecció i la seva volta concertada, garantint en cada cas les condicions de reunificació familiar efectiva o la seva entrega a un servei de protecció, si l'interès superior del menor així ho requereix".

En el document de 24 maig al que es fa referència, la vicepresidenta primera de Ceuta explicava que s'estaven emprant "tots els mitjans materials i humans necessaris, disponibles directa i indirectament" amb la "única meta" de tractar de donar allotjament i cures als "més de mil" menors estrangers no acompanyats.

INFORMACIÓ A MARROC

Va assegurar llavors que estaven "desbordats per les circumstàncies" i per la "vulnerabilitat del col·lectiu" i va pregar "encaridament a aquesta Delegació del Govern" que donés "les instruccions pertinents per a la realització amb la màxima celeritat de les proves de determinació d'edat" que exigeix la llei per "evitar en la mesura del possible" ocasionar un perill objectiu de risc per a la protecció dels menors.

En aquell document, a més, es deixava clar que --seguint l'acord entre Espanya i el Marroc-- s'anava a proporcionar a les autoritats competents del país veí, "en el termini d'un mes a partir de la data d'entrada il·legal del menor en territori espanyol, tota la informació pertinent en relació amb la situació dels menors objectes de les mesures de protecció". "Procedirem a traslladar tota la informació amb la qual aquesta autoritat explica", va assenyalar Deu.

RECURS A L'AUDIÈNCIA NACIONAL

Aquest mateix dimecres, l'Audiència Nacional ha rebutjat adoptar la mesura cautelarísima --sense escoltar a les parts-- de suspendre la repatriació al Marroc dels menors no acompanyats que es troben a Ceuta perquè, en una primera aproximació cautelar a l'acte del Ministeri de l'Interior impugnat, "no es dedueixen les violacions de drets denunciades". La Sala ha respost així el recurs presentat per l'associació Xarxa Espanyola d'Immigració i Ajuda al Refugiat que cercava paralitzar aquestes devolucions que van arrencar divendres passat.

A la interlocutòria, el tribunal ha respost també la falta de competència de l'Audiència Nacional al·legada pel Ministeri d'Interior en el seu escrit conegut aquest dimecres. Ha destacat que atès que l'objecte del present recurs és un escrit de 10 d'agost de 2021 amb la capçalera de la Secretaria d'Estat de Seguretat el tribunal és competent per entrar.

Això sí, ha apuntat que l'escrit d'Interior presenta defectes de forma, com la falta de signatura, encara que això no impedeix al tribunal reconèixer la seva competència per conèixer i resoldre sobre la mesura cautelarísima sol·licitada.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés