Publicat 14/01/2015 12:31

Interior, disposat a matisar l'ensinistrament passiu si són policies o periodistes qui visiten webs jihadistes

Jorge Fernández Díaz
EUROPA PRESS

Diu que un PNR europeu hauria ajudat a controlar els terroristes de París i recorda que Rubalcaba ho va impulsar a la UE el 2010

MADRID, 14 gen. (EUROPA PRESS) -

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha reconegut aquest dimecres que està disposat a matisar el nou delicte d'ensinistrament passiu, perquè "no és el mateix que un periodista o un policia" visiti de manera "habitual" una web jihadista, que que ho faci "una altra persona".

"Es dóna per fet que quedaria acreditat en la investigació policial o judicial, però millor si queda precisat en el text legal", ha dit en una entrevista a RNE recollida per Europa Press, a tall d'exemple sobre els possibles canvis que poden patir les mesures contra el jihadisme en la negociació amb el PSOE.

Segons ha dit, té la "sensació" que la negociació amb el PSOE de noves mesures contra el jihadisme no serà "sobre el fons" sinó més aviat sobre "precisions de caràcter jurídic", tot i que ha reconegut que aquestes també són importants.

"Quan parlem del Codi Penal i de delictes no són simples retocs tècnics, perquè afecten drets i llibertats dels ciutadans", ha recalcat.

El ministre ha explicat que Govern central i PSOE estan d'acord a acordar, però també en el procediment --una proposició no de llei-- i a treballar a partir de les 12 esmenes al Codi Penal que va presentar el PP per combatre el jihadisme, i que ara es retiraran de la reforma d'aquest text que s'aprovarà la setmana vinent al Congrés.

EL PNR HA DE SER EUROPEU

D'altra banda, ha assegurat que el Govern espanyol està posant ja en marxa el registre de noms de passatgers (PNR) i que el tindrà llest a finals d'any, gràcies en part a una subvenció de la Comissió Europea, tot i que creu que el més operatiu seria que s'aprovés a l'àmbit europeu, mitjançant una directiva que fos de compliment obligatori.

Pel que fa a les reticències dels socialistes, ha recordat que un dels països que més va impulsar el PNR el 2010 a la UE va ser Espanya, amb Alfredo Pérez Rubalcaba com a ministre d'Interior.

A més, tot i que no ha volgut criticar ni analitzar la investigació que està portant a terme França sobre els terroristes que van atemptar contra 'Charlie Hebdo', creu que si hagués estat en vigor un PNR europeu "la situació hauria estat més controlada".

Fernández Díaz, ha subratllat que el PNR no està destinat al control de fronteres, perquè per això ja estan les trucades API (informació avançada sobre els passatgers que faciliten les companyies aèries a les forces de seguretat), sinó la prevenció i investigació de delictes greus.

I ha insistit que el PNR no recollirà dades d'ètnia o color de pell sinó altres com si el passatger factura o no equipatge, si l'ha deixat en alguna escala o si venia acompanyat i ha deixat d'estar-ho. També ha posat èmfasi en què es pot garantir la privacitat de les dades en les investigacions.

ACORD "MOLT ESPERANÇADOR"

Quan li han preguntat si sent enveja de la unitat demostrada per França després dels atemptats, en comparació de la situació que es va viure a Espanya després de l'11M, ha preferit "mirar al futur" i no "plorar sobre la llet vessada", perquè considera "molt esperançador" l'acord aconseguit aquest dimarts amb el PSOE.

A més, ha recordat que quan el regidor del PP a Ermua (Biscaia) Miguel Ángel Blanco va ser segrestat i assassinat el 1997, hi va haver unitat i manifestacions "commovedores", tot i que després aquesta unitat es va trencar, però no per culpa del PSOE ni del PP.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés