Publicat 22/4/2019 17:53:40 +02:00CET

Interior defensa davant l'OSCE el "respecte" perquè els presos del procés facin campanya d'acord a la JEC

Angel Luis Ortiz, secretario general de Instituciones Penitenciarias
EUROPA PRESS - Archivo

MADRID, 22 abr. (EUROPA PRESS) -

La Secretaria General d'Institucions Penitenciries del Ministeri de l'Interior ha defensat davant una delegació de l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) el "respecte" amb el qual estan complint les resolucions de la Junta Electoral Central (JEC) perqu els presos del procés jutjats en el Tribunal Suprem puguin fer campanya des de la presó.

La informació l'ha transms aquest dilluns el secretari general d'Institucions Penitenciries, Ángel Luis Ortiz, a diversos representants de l'Oficina d'Institucions Democrtiques i Drets Humans (ODIHR), que emetr un informe en els propers mesos. En la reunió també estava present el director general d'Execució Penal i Reinserció Social, Javier Nistal, segons ha informat Interior en un comunicat.

Ortiz ha recordat que la competncia electoral no pertany a Presons i que el repte de complir amb el dictat per la Justícia s'est abordant "des del respecte i el compliment de les resolucions de la Junta Electoral Central". Responia així l'inters de l'ODIHR per "l'inusual i els reptes que representa" que hi hagi candidats --alguns cap de llista-- a la presó, "una situació també nova per l'OSCE", segons ha destacat Interior en informar de la trobada.

DEU ACTES DES DE PRESÓ

A causa d'aquests acords de la JEC, fins avui s'han realitzat al Centre Penitenciari Madrid V deu actes electorals entre mítings, entrevistes i rodes de premsa. Totes elles, també per autorització de la JEC, han tingut lloc a la sala de videoconferncies que habitualment es destina a la prctica de diligncies judicials.

A preguntes de l'equip d'ODIHR, el secretari general d'Institucions Penitenciries ha explicat que els majors esforos per complir els mandats de la JEC s'han destinat a fer compatibles els actes dels candidats amb el rgim de vida interior, l'ús ordinari de la sala de videoconferncies, amb les visites institucionals i d'advocats, i amb el dret a comunicar de la resta d'interns, que ha xifrat en 240 comunicacions només dissabte passat.

La delegació de l'OSCE, que far públic el seu informe en uns mesos, ha agrat els detalls aportats per la Secretaria General d'Institucions Penitenciries. Ángel Luis Ortiz li ha ofert a més la possibilitat de visitar un centre penitenciari; oferta que ha estat declinada per raons d'agenda.

Entorn del conjunt dels interns, el secretari general d'Institucions Penitenciries ha explicat que tots els interns tenen dret a votar, excepte aquells als qui el sufragi els hagi estat retirat en sentncia judicial, i que el mecanisme per votar per correu és el mateix del que disposa qualsevol ciutad lliure.

També ha assenyalat que, igual que el conjunt de l'electorat, les persones privades de llibertat reben informació electoral a través dels mitjans de comunicació.

El líder de l'Equip d'Observació Electoral, l'armeni Tigran Karapetayan, i l'analista política britnica Sasha Pajevic es troben de visita a Espanya recaptant informació sobre la campanya electoral i la informació electoral en els mitjans de comunicació.

el més llegit

 1. 1

  Un operatiu policial als barris de Rocafonda, El Palau i Cerdanyola de Mataró finalitza amb 81 persones identificades

 2. 2

  Tres detinguts a L'Hospitalet per vendre marihuana a menors i a no socis d'un club cannàbic

 3. 3

  Detingut un veí de Manlleu per un robatori amb força en un habitatge de les Masies de Voltregà

 4. 4

  Quatre ferits en un accident a les obres de construcció de la rampa de la mina de Cabanasses de Súria

 5. 5

  Els Mossos busquen un home a Lleida que n'hauria matat un altre en un pis del barri de Cappont