Actualitzat 28/06/2014 13:43

Interior actuarà contra fòrums impulsats per menors que fomentin l'anorèxia, bulímia o conductes suïcides a Internet

El secretario de estado de Seguridad, Francisco Martínez
EUROPA PRESS

El Ministeri impulsarà mesures concretes per millorar la conscienciació i l'eficàcia a l'hora de perseguir delictes que ja preveu la Llei

MADRID, 28 juny (EUROPA PRESS) -

El ministeri de l'Interior està estudiant una sèrie de mesures per protegir els menors dels riscos existents a les xarxes socials i a Internet i entre les diferents iniciatives que estudia el Departament que dirigeix Jorge Fernández Díaz es troba la de combatre fòrums impulsats per altres menors en els quals s'alimenta l'apologia de l'anorèxia, la bulímia o les conductes suïcides, segons han informat a Europa Press fonts coneixedores d'aquesta iniciativa.

Interior ja ha encarregat un estudi demoscòpic sobre les amenaces actuals a les quals s'enfronten els menors d'edat en relació amb Internet i a partir d'aquí poder fer un diagnòstic. El següent pas previst serà crear un 'think tank' que dissenyi una estratègia per prevenir i combatre aquests riscos amb accions concretes.

A més dels fòrums que enalteixen la bulímia, l'anorèxia o el prosuïcidi, entre els objectius immediats del Ministeri es troba també la lluita contra les pàgines web amb continguts pornogràfics infantils. Els experts de les forces i cossos de seguretat en aquestes matèries ja han esbossat els objectius principals d'aquest pla que passa també per garantir la seguretat física i mental dels menors.

Aquest pla s'emmarca en la posició assumida al ministeri de l'Interior que no cal dur a terme modificacions a la llei per combatre el delicte a Internet i a les xarxes socials, sinó millorar l'eficàcia a l'hora de perseguir infraccions.

INCLOURE ELS JUTGES

Fonts ministerials argumenten a Europa Press que la majoria de delictes que es poden cometre a la xarxa ja estan previstos en l'actual legislació i simplement cal aplicar-los amb un major treball de conscienciació, incloent els jutges. Amb tot, a la reforma del Codi Penal que es tramita actualment al Congrés dels Diputats ja s'ha acordat reconèixer la potencialitat que tenen les xarxes socials a l'hora de cometre alguns delictes.

Segons han informat a Europa Press fonts parlamentàries, aquestes qüestions es van abordar dimecres passat durant la reunió de la Subcomissió d'Estudi sobre Xarxes Socials al Congrés dels Diputats on ca comparèixer a porta tancada el secretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez.

El 'numero dos' d'Interior va fer una llarga exposició en la qual va començar desglossant els avantatges de les xarxes socials pel que fa a la comunicació, també per a les forces de Seguretat. Martínez va citar exemples reals com la 'tuitbatuda' impulsada per la policia contra la menuda de droga o campanyes en les quals el Ministeri ha usat les xarxes socials per difondre missatges de seguretat.

Alhora es va referir a les possibilitats que les xarxes socials proporcionen per perseguir el delicte i es va referir a casos com la 'Operació Esgarrapa' desplegada per la Guàrdia Civil en la qual van ser detingudes una vintena de persones acusades d'enaltir el terrorisme.

EL JIHADISME ES PASSA A LES XARXES SOCIALS

Però el secretari d'Estat també va citar amenaces com l'ús inadequat d'aquestes plataformes i va explicar que, des de l'esclat de la guerra a Síria, el proselitisme del jihadisme s'ha estès dels fòrums especialitzats o clandestins a les xarxes socials públiques i obertes a les quals pot tenir accés qualsevol persona.

La Comissió d'Interior del Congrés dels Diputats va acordar a finals del mes de maig passat prorrogar sis mesos més els treballs de la Subcomissió d'Estudi sobre les Xarxes Socials. Els diputats que integren aquest grup de treball han escoltat ja al voltant de mig centenar de compareixences de diferents experts en la matèria.

Després del pas del secretari d'Estat, la Subcomissió tan sols està pendent de la intervenció d'un representant de la xarxa social Twitter. Els experts policials en ciberdelinqüència han traslladat a Europa Press la importància de la col·laboració de les operadores de xarxes socials per perseguir aquest tipus de delictes els autors dels quals moltes vegades s'amaguen al darrere de pseudònims o identitats falses.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés