Publicat 06/02/2015 15:26

La interconnexió Espanya-França operarà a l'estiu i permetrà duplicar la capacitat d'intercanvi

Túnel de la interconexión eléctrica España-Francia
REE

El projecte més car en la història de la REE, amb una inversió, conjunta amb la francesa RTE, de 700 milions

MADRID, 6 febr. (EUROPA PRESS) -

La interconnexió elèctrica entre Espanya i França s'inaugurarà a finals d'aquest mes de febrer i estarà en operació comercial el mes de juny vinent o el juliol, permetent duplicar la capacitat d'intercanvi entre els dos països, que passarà de 1.400 a 2.800 megawatts (MW) o, el que és el mateix, del 3% actual de la demanda al 6%.

Així, es posarà punt i final a 30 anys sense posar en servei una interconnexió amb França i es donarà llum al "projecte més car" en la història de la Xarxa Elèctrica d'Espanya(REE), segons ha indicat el director general de Transport del gestor de la xarxa elèctrica, Carlos Collantes.

En concret, la interconnexió elèctrica Espanya-França representa una inversió, al 50% entre REE i el seu homòleg francès (RTE) a través de la societat Inelfe, de 700 milions d'euros, dels quals 225 milions d'euros han procedit d'una subvenció al projecte de la Unió Europea i altres 350 milions d'euros s'han finançat a través d'un préstec del Banc Europeu d'Inversions (BEI).

Collantes, president també de la societat conjunta Inelfe, ha afirmat que el projecte contribuirà en un futur a abaixar el preu de l'electricitat a tota Europa i a Espanya, així com a crear un mercat únic i a facilitar "la integració de les energies renovables", contribuint a l'objectiu marcat per la UE perquè l'any 2020 el 20% del consum d'energia sigui renovable.

Així, la interconnexió, les tasques de la qual es van concloure a finals de l'any passat i ara s'obre un període de proves tècniques per a la seva posada en servei a mitjans del 2015, permetrà l'aprofitament i el consum de l'electricitat procedent d'energies renovables --sobretot l'energia eòlica--, millorarà la qualitat de subministrament de les poblacions del Roussillon i l'Empordà, i garantirà el subministrament elèctric necessari per al correcte funcionament del tren d'alta velocitat (AVE) en territori espanyol.

Amb un traçat de 64,5 quilòmetres, que enllaça els municipis de Santa Llogaia, al voltant de Figueres (Girona), amb Baixàs, pròxim a Perpinyà; el traçat és totalment soterrat, fet que ha incrementat el cost del projecte fins a 700 milions d'euros, respecte dels 70 milions d'euros que hagués suposat de no haver-se hagut de fer sota terra.

Només no és soterrat el tram que travessa els Pirineus, que es realitza a través d'un túnel de 8,5 quilòmetres que transcorre en paral·lel a la línia ferroviària d'alta velocitat (AVE); l'obra es converteix així en la interconnexió elèctrica soterrada "més llarga del món".

A més, ha suposat una fita en l'aspecte tecnològic, i ha estat la primera vegada a Europa que s'utilitza en un enllaç elèctric d'aquesta potència la tecnologia VSC (Voltage Source Converter), amb capacitat per convertir de manera ràpida el corrent altern en corrent continu.

MÉS PROJECTES PER AUGMENTAR LA INTERCONNEXIÓ

Tot i duplicar la capacitat d'intercanvi, es continuarà lluny dels objectius del 10% per l'any 2020 i del 15% per al 2030, per la qual cosa s'està treballant en més projectes, ha explicat Collantes, aprofitant a més l'impuls que es vol donar des d'Europa a les interconnexions entre la Península Ibèrica i la resta d'Europa.

Sobre aquesta qüestió, s'estan fent estudis de viabilitat per a un cable submarí que uniria a través del Golf de Biscaia el País Basc i l'Aquitània francesa, que es preveuen estiguin conclosos el 2016.

Si el projecte fos viable, es desenvoluparia amb vistes al 2020 i suposaria una inversió d'entre 1.600 i 1.900 milions d'euros, ha afegit Collantes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés