Actualitzat 04/09/2014 19:05

Inspectors d'Hisenda vinculen el cas Pujol a una "deficient legislació"

A CORUNYA, 4 set. (EUROPA PRESS) -

El president de l'Organització d'Inspectors d'Hisenda de l'Estat (IHE), Ransés Pérez Boga, ha vinculat el cas Pujol i la tardança a descobrir l'existència dels seus diners a l'estranger amb una "deficient legislació", juntament amb l'arxiu de les actuacions en relació amb Banca Catalana.

En roda de premsa, ha reclamat també la creació d'una Oficina Nacional Antifrau per a la lluita contra la corrupció, dependent de l'Agència Tributària i una policia Fiscal, al seu torn dependent d'aquesta.

Després de ser preguntat pel fet que es tardessin 34 anys a descobrir els diners de l'expresident de la Generalitat a l'estranger, ha considerat que a aquest fet ha contribuït "una deficient legislació que no prima la col·laboració ciutadana".

Amb tot, ha destacat que "si es parla d'això és perquè s'ha descobert" i s'ha rebutjat que fos "un penediment espontani". "És perquè aquesta família es va veure totalment descoberta", ha sentenciat.

"ÈXIT MOLT TARDÀ"

Sobre aquesta qüestió, ha considerat que es va tractar d'"un èxit molt tardà" i, per aquesta raó, ha advocat perquè no es tardi "tant en el futur". Pel que fa al paper d'Andorra, ha manifestat que sembla de "col·laboració". "Però veurem que pot aportar", ha sentenciat en recordar que en aquest país regeix el secret bancari.

Sobre aquest cas, el secretari d'IHE, Francisco Vázquez, ha rebutjat que els inspectors estiguin de "braços plegats" i ha recordat que, en els casos en els quals no disposen de dades en la seva pròpia base, la investigació ha de partir d'una denúncia.

TRANSPARÈNCIA I CONSCIENCIACIÓ SOCIAL

D'altra banda, el president de l'Organització d'Inspectors d'Hisenda de l'Estat ha advocat per plantar "cara decidida" a la corrupció i, per a això ha recordat les 234 mesures que van plantejar el mes de juny passat per millorar la lluita contra el frau i emprendre una reforma del sistema tributari.

Al costat d'elles, ha dit que reclamaran una Oficina Nacional Anticorrupció i "que es reforci la independència" de l'Agència Tributària amb un director general seleccionat pel Parlament espanyol.

També demanen la creació de jutjats especialitzats en delictes econòmics; mesures de transparència, entre elles la publicació de "determinades dades" de la declaració de la renda de tots els ciutadans; i actuacions a l'àmbit de la conscienciació social.

Paral·lelament, han reclamat més efectius per lluitar contra el frau fiscal i "aprofundir" en la investigació. "No arribem", ha admès Francisco Vázquez, qui ha subratllat que hi ha també "borses de frau gegants en empreses que no facturen 100 milions d'euros".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés