Publicado 29/11/2019 20:04

Inicien els estudis d'impacte en el corredor d'allaus H2 en la carretera que uneix Frana i Andorra

El cap del Govern andorr, Xavier Espot, ha presidit la reunió del Comit de Pilotatge de l'acord internacional entre Andorra i Frana de millora dels accessos rodats.
SFG

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 29 nov. (EUROPA PRESS) -

Els estudis d'impacte tcnic i mediambientals per construir una galeria de 350 metres en el corredor d'allaus H2 en la carretera que uneix Andorra i Frana s'han engegat, com s'ha anunciat en la reunió del Comit de Pilotatge (COPIL) de l'acord internacional entre Andorra i Frana de millora dels accessos rodats.

Aquesta galeria hauria de permetre el pas i solucionar els tancaments de carretera, segons ha informat el Govern andorr en un comunicat aquest divendres, i es construir abans de l'entrada del túnel de Pimorent per l'entrada nord.

També s'adequar el corredor d'allaus H2 per fer voladures quan sigui necessari i amb la previsió que, una vegada acabats tots els estudis, les obres comencin en 2023 i s'allarguin dos anys.

La construcció d'aquesta galeria tindr un cost de 13 milions d'euros i, segons informa el comunicat ems per l'executiu d'Andorra, "és la partida més important".

L'acord també preveu la creació i adequació d'rees al marge de la carretera perqu els vehicles puguin parar per posar els equipaments especials, i un d'aquests espais ja s'ha construt prop del poble d'Acs.

A més, s'ha previst collocar xarxes de retenció per evitar la caiguda de blocs rocosos a la carretera a la zona de Merens, uns treballs que "s'han d'iniciar prximament", segons el Govern.

El cap de Govern d'Andorra, Xavier Espot, i el prefecte de la regió d'Occitnia, Étienne Guyot, han presidit aquest divendres a Tolosa de Llenguadoc la reunió del COPIL, i Espot ha recordat "la importncia per al país" d'aquestes obres, ja que han de millorar l'accés A Andorra pel costat francs.

L'acord, signat el 2017, "implica la primera collaboració econmica d'Andorra en unes obres fora de les seves fronteres", i preveu una partida total de 21 milions d'euros, la meitat dels quals els aporta Andorra en cinc anys.

En la delegació andorrana, han acompanyat a Espot el ministre d'Ordenament Territorial, Jordi Torres; l'ambaixadora d'Andorra a Frana, Eva Descarrega, i diversos tcnics del Govern.

En la COPIL s'han repassat altres obres a la zona fronterera, com les realitzades a través del projecte SAPYRA amb fons POCTEFA: la collocació de murs de protecció en zones amb forta presncia d'allaus.

REUNIONS TEMTIQUES DE DILEG TRANSFRONTERER

En 2017 també es van iniciar uns grups de treball de dileg transfronterer sobre temtiques específiques, i aquest 2019 s'ha tractat l'Economia Verda, el Turisme i la Formació i Ensenyament Superior.

En la reunió de Turisme, els participants s'han comproms a trobar rutes turístiques comunes i a "potenciar d'aquesta manera el patrimoni cultural, natural i dels productes agroalimentaris que comparteixen les dues regions".

En Economia Verda, s'ha acordat promoure l'economia circular i facilitar la formació transversal del sector agrícola i veterinari, mentre que en la taula de Formació s'ha recordat la collaboració existent entre l'Universitat d'Andorra i les diferents universitats de la regió francesa, i s'ha acordat seguir treballant en la promoció de titulacions dobles i l'intercanvi d'estudiants i professors.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés