Publicat 28/09/2020 22:17

La inhabilitació de Torra deixa Catalunya sense president i sense data electoral

El president de la Generalitat, Quim Torra, saluda als congregats en plaa Sant Jaume, després de conixer-se la seva inhabilitació
David Zorrakino - Europa Press

   Torra se'n va sense convocar-les per plantejant convertir-les en un plebiscit de la independncia

   BARCELONA, 28 set. (EUROPA PRESS) -

   La inhabilitació aquest dilluns de Quim Torra ha deixat Catalunya sense un president de la Generalitat, amb el Govern en funcions i sense una data per escollir a un nou president en un context de complexitat per la crisi del coronavirus.

   El Tribunal Suprem ha confirmat aquest dilluns la sentncia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que condemnava a Torra a un any i mitj d'inhabilitació per desobedincia en no haver retirat de la faana de la Generalitat una pancarta amb el lla groc durant el període electoral.

   La decisió del Suprem s'ha fet pública poc abans de les 13.00 i ha confirmat tots els pronstics: que Torra seria el primer president condemnat en l'exercici del crrec des de la restauració de la democrcia.

   En les últimes setmanes s'han succet les reunions entre els partits independentistes per cercar una resposta collegiada a la inhabilitació, per ni ERC ni la CUP van convncer la formació de Torra (JxCat) que el president havia de convocar eleccions.

   En no fer-ho, Catalunya perd per segona vegada en tres anys la potestat que el seu president sigui qui fixi la data en qu els catalans han d'acudir a les urnes, després que els passats comicis fossin convocats per l'expresident del Govern Mariano Rajoy en aplicació de l'article 155.

   Ara, els mecanismes de la Llei Electoral i del Parlament obliguen a esperar almenys fins al 7 de febrer per tornar a triar una nova Cambra que tri un nou president, i fins llavors tampoc es podran aprovar uns pressupostos.

   El vicepresident del Govern, Pere Aragons (ERC), far les vegades de president per sense totes les seves prerrogatives, i la seva primera funció ser la de convocar un Consell Executiu que signar el decret que li atribueix les funcions de president interí.

   Amb tot, la propera aparició de Torra en les institucions no es far esperar, ja que JxCat i ERC ja han demanat al Parlament convocar un ple extraordinari per avaluar la seva inhabilitació i tornaran a donar-li veu des del faristol de la Cambra.

LA JORNADA DE TORRA

   Torra ha comenat el dia seguint la seva agenda com un dia qualsevol: ha presentant l''Informe de la BioRegió de Catalunya 2020' i després ha anat al Palau de la Generalitat per presidir al costat d'Aragons i altres consellers el Comit que analitza la gestió del coronavirus.

   "Encara no est notificat", expressaven fonts de Presidncia a Europa Press en el matí d'aquest dilluns per assegurar que, a aquesta hora, el president mantenia la seva agenda.

   Més tard, des d'un nou canal de Telegram que defineix a Torra '131 president de la Generalitat' i que substitua el canal 'President.cat' --on els periodistes reben les seves convocatries--, s'ha anunciat una reunió del Govern, després de la qual Torra anava a fer a les 18 hores una declaració institucional.

   DE TORNADA Al PLEBISCIT

   L'últim missatge de Torra abans de sortir de la Generalitat l'ha fet des de la Galeria Gtica del Palau, abrigallat pel seu gabinet, i ha anat dirigit especialment la ciutadania en les mans de la qual ha posat l'xit del projecte independentista.

   La seva aposta passa per que les futures eleccions siguin un plebiscit i un nou mandat de el 1-O, una estratgia plebiscitria que emulala que va proposar l'expresident Artur Mas en les eleccions del 27 de setembre de 2015, quan l'independentisme no va obtenir la majoria en vots encara que sí en escons.

   Torra considera que aquestes eleccions han de ser un punt d'inflexió: "No tenim por de les urnes; a l'inrevés: volem explicar-nos tantes vegades com sigui necessari. Volem que la ciutadania s'expressi sempre, volem la independncia, volem exercir l'autodeterminació".

   En l'últim missatge a la ciutadania, els ha insistit: "Empenyeu. Grcies per fer-ho. Continuem endavant, sempre endavant, per Catalunya i per la vida".

   El 131 president de la Generalitat, que va iniciar la legislatura manifestat el seu compromís amb el dret d'autodeterminació dels catalans, ha assumit que en el seu mandat no ha aconseguit avanar en aquest objectiu com a ell li hauria agradat, per ha defensat que s'ha fet "molta feina", i s'ha posat a la disposició del Govern.

LA PANCARTA

   Després de les seves últimes paraules des de la seu el Govern, Torra ha baixat acompanyat dels membres de l'Executiu i de la seva dona, i a les portes del Palau de la Generalitat ha desplegat la pancarta amb el lema 'Llibertat presos polítics i exiliats': la que ha motivat la seva inhabilitació com a president.

   Després, ha sortit protegit per tanques de seguretat i s'ha barrejat entre la multitud; centenars de persones que l'han ovacionat a crit de 'President', '1 d'Octubre ni oblit ni perdó' i 'Urquinaona, ho tornarem a fer'.

   Sempre acompanyat per la seva esposa, ha creuat la plaa envoltat dels seus guardaespatlles, saludant la gent i deixant enrere el Palau de la Generalitat, que ha dirigit els últims dos anys.

   Aquests centenars de persones a les portes de la Generalitat, responien la convocatria de de mnium i l'ANC, que cridava a concentrar-se enfront dels ajuntaments de tota Catalunya, encara que els CDR també han convocat en diversos punts i les seves protestes s'estan prologant fins a aquest dilluns a la nit.