Publicat 27/03/2019 14:37

Un informe de la Generalitat planteja dues vies per a un referndum dins de la Constitució

Inauguració del GSMA Mobile World Congress 2019 a Barcelona
Moncloa

BARCELONA, 27 març (EUROPA PRESS) -

Un informe de l'Institut d'Estudis de l'Autogovern (IEA), dependent de la Generalitat, planteja abordar dues vies "no explorades" perqu es pugui celebrar un referndum sobre la independncia de Catalunya que assegura que podria ser acordat i estar dins de la legalitat constitucional.

Recollit per Europa Press, la primera via que planteja l'informe 'Democrcies i referndums d'independncia. El cas de Catalunya' és impulsar des del Parlament i portar al Congrés una reforma de la Llei Orgnica sobre la regulació de les diferents modalitats de referndum, una norma del 1980.

La idea passa per incorporar en aquesta llei una disposició addicional que obrís la porta a un referndum circumscrit a Catalunya --i no al conjunt d'Espanya-- "sobre el futur collectiu del país", la qual cosa s'adequaria a la Constitució, assenyala l'estudi.

La segona via també s'impulsaria des de la Cambra catalana i, de nou, es portaria al Congrés i passaria per plantejar una reforma de la Constitució, introduint a la Carta Magna una nova disposició addicional que facilités la celebració del referndum.

AVANTATGES I INCONVENIENTS

Entre els avantatges que planteja aquestes dues vies, sosté l'informe, hi ha el fet de manifestar des de Catalunya "bona fe" en termes de negociació política; augmentar la legitimitat de les institucions catalanes de cara a la comunitat internacional, i suscitar suports de posicions que van més enll de l'independentisme.

Entre els desavantatges, constata que suposaria una dissonncia amb el full de ruta independentista que pivota al voltant de l'1-O; aprofundiria en la fragmentació de l'independentisme, i podria posar "en risc l'autogovern" ja que alguns podrien utilitzar la reforma constitucional per recentralizar competncies.

"DIFICULTATS"

En declaracions als mitjans, el president de l'IEA, el catedrtic de Cincia Política Ferran Requejo, ha assenyalat que el seu organisme té una funció analítica: no es decanta per cap via, sinó que planteja "diverses opcions" perqu el Govern i els partits debatin, si volen, la més propícia.

Creu que la via de la reforma constitucional té "moltes dificultats" i que la de via de reformar la llei orgnica tampoc no sembla fcil en el context actual, per insisteix que el seu organisme vol donar elements per al debat tant teric com prctic.

L'informe repassa a partir de la política comparada altres casos de referndums a nivell internacional, i conclou que qualsevol solució potencial a la situació de Catalunya ha de partir d'un reconeixement per les dues parts del "pluralisme nacional de l'Estat".

"En cas contrari, per al catalanisme polític no hi haur cap més alternativa prctica que la independncia, malgrat totes les dificultats estructurals, procedimentals i sobrevingudes que aquest objectiu comporta a curt termini", conclou el document.

METODOLOGIA

Per impulsar el referndum a través d'aquestes dues vies no explorades, l'informe planteja crear una comissió d'experts "del més ampli espectre" amb membres, no només de Catalunya, sinó d'institucions acadmiques de la resta de l'Estat i dels mbits europeu i internacional.

Afegeix que la comissió podria ser una iniciativa del Govern previ encrrec del Parlament, i hauria de tenir un termini de temps suficient per formular una proposta "oberta" amb l'objectiu d'afavorir un pacte entre les institucions catalanes i les estatals.

Finalment, els treballs de la comissió haurien d'enviar-se al Parlament perqu "elaborés la proposta normativa que considerés procedent", que després hauria de portar-se forosament a les Corts perqu all, de nou, s'obrís un debat i se n'estudiés la viabilitat.

L'informe, que s'entregar al president Quim Torra i als grups parlamentaris de Catalunya, també planteja els diversos escenaris dels quals disposa tant el Govern central com la Generalitat, per abordar la situació actual de Catalunya.

De tots els escenaris --van des d'aplicar un nou 155 a la unilateralitat--, els únics que que permetrien "solucionar el problema polític de fons" són un referndum d'independncia acordat i una proposta acordada entre Estat i Generalitat sobre canvis en el model territorial actual --reconeixent les especificitats de Catalunya, precisa--.

Així, les úniques opcions que tenen el Govern i la Generalitat per solucionar el fons del problema passen per l'"acord polític", afegeix l'informe.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés