Actualitzat 14/7/2020 15:56:39 +00:00 CET

La inflació a Espanya puja sis dècimes al juny per les gasolines i la llum però continua en taxes negatives

EPDATA

MADRID, 14 jul. (EUROPA PRESS) -

L'índex de preus de consum (IPC) va pujar a Espanya un 0,5% al juny en relació amb el mes anterior i va elevar sis dècimes la taxa interanual, fins al -0,3%, davant del -0,9% del mes de maig, segons les dades definitives que ha publicat aquest dimarts l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que coincideixen amb les que va avançar el mes passat.

Amb aquest avanç de sis dècimes, l'IPC interanual trenca una ratxa de quatre mesos de reculades i encadena tres mesos en taxes negatives. L'organisme estadístic ha atribuït l'augment de la taxa interanual a l'encariment de l'electricitat i dels carburants i combustibles, en comparació amb la baixada de preus que van registrar el juny del 2019.

Davant l'augment de les gasolines i la llum, el grup dels aliments va retallar al juny la seva taxa interanual set dècimes, fins al 2,8%.

La inflació subjacent, que exclou els aliments no elaborats i els productes energètics, va disminuir una dècima al juny, fins a l'1%, amb la qual cosa se situa una mica més d'un punt per sobre de l'IPC general.

L'INE recorda que el 22 de juny va acabar l'estat d'alarma i la majoria dels establiments comercials van reprendre l'activitat. No obstant això, l'organisme ha recollit les dades per mitjans telemàtics perquè durant gran part del mes va estar vigent la restricció de moviments i la limitació d'aforament als establiments.

Al juny la gran majoria de la cistella de productes de l'IPC ja estava disponible per a les llars, a excepció dels articles relacionats amb el turisme i l'assistència a espectacles esportius i culturals.

Per tant, els procediments que s'havien utilitzat durant l'estat d'alarma per estimar els preus s'han deixat de fer servir, i s'ha tornat als mètodes habituals, a excepció dels articles esmentats, dels quals s'ha fet una estimació.

A causa de la situació de confinament de les llars, l'INE ha elaborat dos afegitons especials en els quals recull l'efecte en els preus dels béns i serveis que la majoria de les llars han continuat consumint en la situació actual.

Els preus dels productes del 'grup especial béns covid-19', en el qual s'inclouen els productes d'alimentació, begudes, tabac, neteja i articles no duradors per a la llar, menjar per a animals, productes farmacèutics i cura personal, van augmentar un 2,3% al juny respecte al mateix mes del 2019, cinc dècimes menys que al maig.

Estadística destaca el comportament dels preus dels aliments, la taxa anual dels quals passa del 3,5% al maig al 2,8% al juny i d'aquests, els aliments no elaborats, que van retallar gairebé 1,5 punts la seva taxa, fins al 4,1%, pel suau augment dels preus de les fruites fresques i l'abaratiment de la carn de porcí i la d'au i dels llegums i hortalisses.

D'altra banda, els preus del 'grup especial serveis covid-19', en el qual figuren els serveis de lloguer d'habitatge i garatge, la distribució d'aigua, clavegueram, recollida d'escombraries, despeses comunitàries, electricitat, gas, gasoil per a calefacció, telefonia, música i televisió en 'streaming', assegurances, comissions bancàries i serveis funeraris, van baixar un 2,4% al juny en taxa interanual, més d'1,5 punts per sobre del registre del mes de maig, a causa de l'encariment dels preus de l'electricitat, que van presentar una taxa del -10,8%, més de sis punts superior a la del mes anterior.

En el sisè mes de l'any, l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCA) va situar la taxa interanual en el -0,3%, sis dècimes més que al maig.