Actualitzat 26/06/2015 14:33

La Infanta haurà d'anar a judici en no aplicar-se ara la doctrina Botín

PALMA DE MALLORCA, 26 Juny (EUROPA PRESS) -

   La Secció Primera de l'Audiència Provincial de Palma, que serà l'encarregada de jutjar el cas Nóos, ha rebutjat la petició de la Infanta Cristina de resoldre, abans de la celebració de la vista i amba la intenció d'evitar seure en el banc dels acusats, si se li aplica la doctrina Botín.

   Aquesta doctrina impedeix jutjar algú si únicament l'acusa qui exerceix l'acció popular --en aquest cas Manos Limpias--, i no la Fiscalia o el perjudicat pel delicte comès.

   Mitjançant una providència, el tribunal comunica a les parts que serà durant la fase de qüestions prèvies --al començament del judici-- quan es resolguin les diferents peticions formulades fins aleshores per les parts, de manera que la Infanta haurà de ser present, com a mínim durant les primeres jornades, a la vista oral com a acusada per dos delictes contra la Hisenda Pública.

   D'aquesta manera, serà aleshores quan, segons la magistrada ponent Samantha Romero, s'abordin "tots els obstacles que s'adverteixin concernits" a les proves sol·licitades per les defenses del cas, per la qual cosa "qualsevol altra qüestió que hagi de plantejar-se haurà de diferir-se necessàriament al tràmit de qüestions prèvies".

   Tant la defensa de Cristina de Borbó, per a qui el sindicat Manos Limpias reclama vuit anys de presó, com la Fiscalia Anticorrupció han reclamat que se li apliqui l'anterior doctrina ja que, d'acord a la Llei, han d'arxivar-se les indagacions contra un imputat si així ho demanen el Ministeri Públic i acusació particular --l'afectat pel delicte, en aquest cas Hisenda--.

   De fet, durant la instrucció de la causa ni la Fiscalia ni l'Agència Tributària han apuntat a l'existència d'indicis criminals sobre la germana del Rei Felip VI.

   "Si el titular del ben jurídic suposadament lesionat, l'Advocacia de l'Estat, i el Ministeri Fiscal no exerceixen l'acció penal contra una persona determinada perquè legítimament consideren que no existeix delicte imputable a la mateixa, l'esmentada legitimitat processal no pot ser usurpada per un tercer no perjudicat", asseverava en un escrit el fiscal Pedro Horrach.

   Ha estat el Tribunal Suprem el que, en una sentència dictada el 2007, va deixar seguda l'aplicació de la doctrina Botín. En la seva resolució, l'Alt Tribunal limitava l'acció de les acusacions populars a l'asseverar que "no pot obrir-se judici oral només a instàncies de l'acusació popular, sinó que cal que l'insti bé el Ministeri Fiscal, bé l'acusador particular".

   Malgrat apuntar a la inexistència d'indicis de criminalitat per part de la Infanta en la suposada trama de desviament de fons públics presumptament ordida entorn de l'Institut Nóos, considera que sí que hauria obtingut un benefici o aprofitament il·lícit dels fons suposadament defraudats pel seu marit, Iñaki Urdangarin, a través de l'empresa de la qual tots dos són copropietaris, Aizoon.

   Urdangarin hauria utilitzat aquesta societat per defraudar fins a un total de 337.138 euros en les quotes de l'IRPF corresponents als anys 2007 i 2008. I ho va fer en facturar a través de la mateixa --com a rendiments d'activitats econòmiques-- les retribucions que va cobrar d'entitats privades per la seva condició de conseller assessor, tot això amb l'objectiu de tributar menys en la seva declaració de la renda.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés