Publicat 16/06/2014 14:24

La indústria catalana es recupera després de dos anys de caigudes però encara no es reflecteix en l'ocupació

El Govern promociona paquetes turísticos con viajes en AVE y estancias de hotel
EUROPA PRESS

BARCELONA, 16 juny (EUROPA PRESS) -

El valor afegit brut (VAB) de la indústria catalana va créixer un 1% l'any passat i va trencar així amb dos anys de caigudes, mentre que a la zona euro va registrar una disminució del 0,7% i a tot Espanya la caiguda va arribar a un 1,3%, segons recull l'Informe anual sobre la indústria a Catalunya presentat aquest dilluns pel secretari d'Empresa i Competitivitat, Pere Torres.

En roda de premsa, Torres ha recordat que l'activitat industrial representa el 20% del PIB català, per la qual cosa ha subratllat que l'avanç de l'1% ha tingut una "influència molt determinant" en el canvi de tendència que ha experimentat l'economia catalana l'últim any en gairebé tots els indicadors excepte en l'ocupació, i ha augurat que el seguirà tenint aquest any.

Ha assenyalat que l'ocupació és l'única dada que encara és negativa en el sector industrial, tot i que la caiguda el 2013 va ser menys intensa que l'any anterior (-2,9% davant del -4,5%), la qual cosa ha assegurat que no és un aspecte a celebrar: "Tenir resultats menys dolents no és motiu de consol".

Entre els aspectes positius hi destaquen les inversions industrials a Catalunya, que l'any passat van augmentar un 1,4% --davant de la caiguda del 2,1% del 2012--, i va ser l'automoció el sector que va liderar aquest aspecte per tercer any consecutiu, amb un creixement del 17% de les inversions respecte al 2012.

La inversió estrangera industrial va augmentar un 5,1% l'any passat i va representar un 39% del total invertit a Catalunya, mentre que la inversió catalana a l'estranger va créixer un 82%, la xifra més elevada dels últims cinc anys, tot i que Torres ha remarcat que les xifres absolutes són encara relativament baixes.

Les exportacions també van augmentar i van arribar al seu màxim històric per tercer any consecutiu (58.359 milions d'euros), i destaquen els creixements al tèxtil, confecció i pell (+10,2%) i la indústria química (+3,8%), tot i que Torres ha destacat també el pes que tenen els sectors de l'alimentació i begudes i l'automoció.

Amb vista a aquest any, ha constatat que es manté la tendència a l'alça, ja que el VAB industrial va créixer un 1,5% el primer trimestre, i la previsió és que la inversió industrial augmenti un 1% a finals d'any i les exportacions avancin més d'un 4%, tot i que encara no hi ha efectes positius en l'ocupació, ja que en el primer trimestre l'ocupació en la indústria va disminuir un 5%.

POCA QUALIFICACIÓ

Torres ha assenyalat que un dels problemes per reinserir treballadors de certes indústries que han tancat és la falta de qualificació, ja que ha constatat que la nova indústria té més valor afegit i és menys intensiva en mà d'obra.

El director general d'Indústria, Antoni Maria Grau, ha posat l'exemple de la planta de Tradema a Solsona (Lleida), ja que ha explicat que les ofertes de nous inversors han reclamat una mà d'obra més qualificada, mentre que el perfil dels antics treballadors de la fàbrica tenen un perfil de qualificació mitjana o baixa.

Grau ha indicat que el Govern té identificades unes 150 empreses en el seu 'mapa de riscos', una cinquantena menys que l'any passat, i ha remarcat que fins ara el resultat ha estat el manteniment del 75% dels llocs de treball de les empreses en risc que ha assessorat des del començament d'aquest pla.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés