Publicat 17/02/2015 16:55

Impulsors de la ILP de la llei electoral reclamen que la norma arribi al ple per al seu debat final

Los impulsores de la ILP de la ley electoral J.Capo, A.Comas y T.Comín.
EUROPA PRESS

Consideren que han de tenir un representant en la ponència actual que aborda la llei

BARCELONA, 17 febr. (EUROPA PRESS) -

Els impulsors de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per a una llei electoral catalana han reclamat aquest dimarts als partits que treballin perquè la norma arribi al ple del Parlament per al seu debat final i no fracassi, un altre cop, per enèsima vegada.

Ho han explicat aquest dimarts en roda de premsa tres dels impulsors de la norma: el catedràtic de Ciència Política i redactor de la llei, Jordi Capo; la membre de la comissió promotora Anna Comas, i el codirector de la campanya de la ILP i exdiputat al Parlament Toni Comín.

El Parlament celebrarà el debat a la totalitat de la ILP aquest dijous i tot apunta que s'admetrà a tràmit sense dificultats, però els impulsors no volen que el seu debat en ponència es posposi 'sine die' i exigeixen que arribi al seu debat final i els partits hagin de pronunciar-se.

Comín ha explicat que amb l'admissió a tràmit de la norma consideren que els promotors de la ILP els assisteixen diversos "drets", entre els quals hi ha el de tenir un membre en la ponència de la llei electoral que hi ha ara mateix en marxa a la Cambra.

A més, consideren que si la legislatura acaba a la tardor sense que hi hagi acord sobre la llei electoral, en haver-se tramitat com a ILP, hauria d'obrir-se un altre cop la ponència en la següent de manera automàtica, cosa que garantiria que el tema es torni a posar a sobre de la taula i, tard o d'hora, arribi a un debat final al Parlament.

SIS ANYS D'ESPERA

Comín ha lamentat l'"espera molt llarga" de sis anys des que van impulsar la iniciativa --el 2009-- fins que s'admetrà a tràmit, i ha recordat que s'ha hagut de canviar la llei que regula les ILP per obligar els grups a debatre-les i que no es puguin deixar a un calaix aparcades, com passava amb algunes fins ara.

Comas ha anunciat que el professor Joan Botella, que en el seu moment va ser membre de la comissió d'experts que van formular una proposta de llei electoral, serà l'encarregat de defensar la ILP davant del ple del Parlament aquest dijous.

SISTEMA ACORDIÓ

Capo ha recordat algunes de les característiques de la norma, com que preveu set circumscripcions electorals coincidint amb les vegueries; fixen als partits un mínim del tres per cent dels vots per tenir dret a representació i aposta per les llistes desbloquejades.

La principal novetat és que proposa un "sistema acordió" a l'hora de repartir els escons, és a dir, que el nombre de diputats que s'assignarien a cada circumscripció no es coneixeria per endavant, sinó que aniria en funció de l'índex de participació.

Això significa que el nombre d'escons del Parlament oscil·laria entre els 120 i els 150 diputats en funció de la participació: si hi ha molta participació, la xifra s'acostaria als 150, si n'hi ha menys, s'acostaria als 120.

Aquest sistema, defensen els promotors, faria que els partits estiguessin interessats a fomentar la participació i, a més, impedeix que les formacions sàpiguen amb exactitud si el sistema de repartiment de la nova llei els perjudica o els beneficia, cosa que "elimina el càlcul partidista" i facilita l'acord.

"UNA BURLA"

Davant de la històrica dificultat que els partits catalans han demostrat per consensuar una llei electoral, CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP s'han plantejat la possibilitat que, amb vista a les eleccions de tardor, aprovar una llei en la qual només s'abordi la regulació de la sindicatura electoral --una junta electoral catalana--.

Capo ha dit que aprovar tan sols una administració electoral catalana seria una burla i un escarni cap als ciutadans, que després de tants anys d'intents mereixen una llei completa que millori la qualitat de la seva democràcia: "Em semblaria un escàndol tan fort que demanaria la nacionalitat a Gibraltar", ha ironitzat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés