Publicat 4/11/2019 14:41:46 +01:00CET

Impedir l'entrada als col·legis electorals el 10N podria sancionar-se amb 3 anys de presó

CDR piden unidad independentista ante un mitin de JxCat en la cárcel de Lledoners (Barcelona) en la campaña de elecciones generales del 10 de noviembre de 2019
EUROPA PRESS

MADRID, 4 nov. (EUROPA PRESS) -

La Llei orgànica de règim electoral general (LOREG) preveu penes de sis mesos a tres anys de presó o multa de dotze a 24 mesos per als qui perjudiquin el lliure exercici dels drets dels votants que estan citats a les urnes. Aquesta previsió podria aplicar-se si grups organitzats, com ara els CDR Tsunami Democràtic, es mobilitzen per sabotejar les eleccions de diumenge.

Experts jurídics consultats per Europa Press adverteixen que el delicte electoral està regulat en els articles 146 i 147 de la LOREG, i s'aplicaria en tres supòsits diferents, un dels quals previst per als qui "impedeixin o dificultin injustificadament l'entrada, sortida o permanència dels electors, candidats, apoderats, interventors i notaris als llocs on se celebrin actes del procediment electoral".

La sanció, que aniria des d'una multa a penes de presó depenent de la gravetat del que passi, també es podria aplicar als qui "amb violència o intimidació pressionin els electors perquè no exerceixin el seu dret, ho facin contra la seva voluntat o descobreixin el secret de vot". Impedir l'entrada als col·legis, segons les fonts consultades, podria ser qualificat de molt greu i comportar les sancions més altes que preveu la llei.

Ara com ara hi ha convocada una "jornada de desobediència a la Junta Electoral" aquest dissabte que crida a omplir les places de Catalunya de les 16 a 22 hores en una jornada "política, cultural i festiva". El problema arribaria si aquestes protestes s'estenen fins diumenge i afecten l'activitat als col·legis.