Publicat 29/05/2015 13:13

Imaz (Repsol) augura una pujada de preus del cru a un any vista

J.J.Ruiz, A.Palacio, M.Nadal, J.J.Imaz, J.Steinberg
EUROPA PRESS

SITGES (BARCELONA), 29 maig (EUROPA PRESS) -

El conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, ha augurat aquest dijous que els preus del cru apujaran en els pròxims mesos per l'increment de la demanda i la falta de rendibilitat en l'oferta als nivells actuals de preus del barril.

En un debat de la Reunió del Cercle d'Economia sobre 'Nous riscos econòmics i geopolítics', ha opinat que Aràbia pot fer apujar els preus a nivells raonables fins a uns 80 dòlars, o mantenir els baixos preus "durant sis mesos, nou mesos o un any" per fer caure la producció no convencional als Estats Units.

El nou primer executiu de la petroliera espanyola ha indicat que la producció no convencional dels Estats Units ha començat a abaixar en les últimes setmanes perquè no és rendible amb els preus actuals del petroli, i a més les empreses de jaciments convencionals estan reduint les seves inversions pel mateix motiu, cosa que tindrà efectes a mitjà termini en la producció en el món.

Tot això, en un context de recuperació econòmica, pot provocar un "tensionament entre oferta i demanda que pot portar a una pujada abrupta de preus", ha advertit, tot i que en qualsevol cas uns preus del petroli a 70 dòlars el barril no són sostenibles a llarg termini perquè els països productors tradicionals també necessiten una pujada per equilibrar les seves finances públiques.

Respecte al negoci de Repsol, ha celebrat que la seva aposta per la integració permet que, mentre es ressent el negoci d'exploració i producció, millora el de distribució, el que els fa "més resilient" a les variacions de preu del cru.

Ha afegit que hi ha un risc "inferior al passat en termes generals" en les inversions energètiques a Amèrica Llatina, on ha percebut més estabilitat i més respecte a l'economia de mercat que fa anys, i ha afirmat que Europa seguirà tenint costos energètics alts per la seva dependència exterior.

A la sessió l'han acompanyat la membre del Consell d'Estat Ana Palacio; l'economista en cap del Banc Interamericà de Desenvolupament (Bid), José Juan Ruiz, i l'exvicesecretari d'Estat estatunidenc James Steinberg, moderats per l'exsecretari d'Estat d'Exteriors i director de la Fundació Racc, Miquel Nadal.

STEINBERG: GOVERNANÇA GLOBAL

Steinberg ha afirmat que els principals problemes del segle XXI es deriven de la globalització --com el canvi climàtic i la salut global-- i que fan falta noves col·laboracions i acords bilaterals entre Estats per aconseguir una governació internacional.

Considera que Europa hauria de veure com una oportunitat la seva col·laboració amb els Estats Units, no només amb acords puntuals com l'Acord Transatlàntic per al Comerç i la Inversió (TTIP), sinó en un sentit més ampli per crear un "nou ordre mundial".

RUIZ (BID)

Ruiz (Bid) ha parlat del progrés de l'Amèrica Llatina, que assegura que s'ha basat en la modernització social, i ha fet referència als programes de Luiz Inácio Lula da Silva al Brasil, que van permetre dotar de poder adquisitiu a la població empobrida, i que van ser traslladats a la majoria de països llatinoamericans amb èxit.

La XXXI Reunió del Cercle d'Economia, patrocinada per Indra, CaixaBank i KPMG, se celebra des de dijous fins a aquest dissabte a Sitges amb el lema 'Per consolidar la recuperació. Dimensions polítiques, econòmiques i empresarials'.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés