Publicat 10/06/2015 16:50

La ILP planteja que el sistema electoral no entri en vigor el 27S

Jordi Capo, Anna Comas y Toni Comín.
EUROPA PRESS

ICV-EUiA insisteix a aprovar una llei sense sistema per facilitar el consens

BARCELONA, 10 juny (EUROPA PRESS) -

Els promotors de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) perquè Catalunya tingui una llei electoral han plantejat aquest dimecres que el sistema de repartiment d'escons que inclogui la norma no entri en vigor en les eleccions autonòmiques del 27 de setembre.

L'exdiputat socialista al Parlament i promotor de la ILP, Toni Comín, ha argumentat que els experts en lleis electorals afirmen que "no és pertinent canviar el sistema electoral a les portes d'unes eleccions".

Així, els promotors plantegen que s'aprovi una llei completa que entri en vigor de seguida en tots els seus punts menys en el sistema per traduir vots en escons, que mitjançant una disposició transitòria entraria en vigor en els següents comicis.

El sistema electoral és el principal escull que tenen els partits del Parlament per arribar a un acord, ja que d'una banda hi ha aquells que aposten per un recompte únic dels vots --Catalunya com a circumscripció-- i de l'altra els que plantegen un recompte territorialitzat per províncies, vegueries o districtes.

El diputat d'ICV-EUiA Jaume Bosch ha aprofitat la intervenció de Comín per insistir en la proposta dels ecosocialistes: aprovar una llei electoral sense sistema electoral, que és el que genera més fricció, i que sigui el següent Parlament el que abordi el sistema de repartiment d'escons.

En la sessió d'aquest dimecres, s'ha tornat a evidenciar el bloqueig de la negociació entre els grups: ningú cedeix pel que fa al sistema electoral, i el PSC i el PP han reiterat que no se sumaran a una llei electoral que no inclogui com es tradueixen els vots en escons.

"No estem tan lluny, però tampoc no estem tan a prop", ha resumit Toni Font (CiU), mentre que David Peréz (PSC) ha demanat la paraula per insistir que el seu partit no es planteja en cap cas donar suport a una llei sense sistema electoral.

Comín, en nom dels promotors, ha avisat els diputats que impulsar una llei electoral és un dels "deures més rellevants" que té el Parlament, i els ha apressat a esgotar les negociacions fins a l'últim moment perquè els grups arribin a un acord.

L'exdiputat ha valorat molt positivament la llei electoral que tramita el Parlament, que veu "rigorosa i d'avantguarda", i ha ofert el sistema electoral que es recull en la ILP com a sistema de consens perquè els partits arribin a un acord.

Pere Bosch (ERC) ha considerat que el moment electoral és tan canviant que fa que els partits no puguin utilitzar la "calculadora" per veure si el sistema electoral els beneficia o no, mentre que Santi Rodríguez (PP) ha insistit que no donaran suport a la llei si no serveix per millorar la proporcionalitat en el vot de l'actual.

VOT ANTICIPAT

També ha comparegut davant dels diputats el secretari de la junta del Consell de Col·legis de Secretaris, Interventors i Tresorers de l'Administració Local de Catalunya, Alfons Carles Díez, que ha apuntat algunes millores necessàries per a la llei, com el règim d'incompatibilitats dels parlamentaris, que veu "lax, desfasat i poc sistemàtic".

S'ha referit a una de les principals novetats de la llei, que és que els ciutadans puguin votar de manera anticipada des dels ajuntaments, i ha dit que és una proposta interessant sempre que es reguli amb precisió la mesa electoral que ha de custodiar els vots dels ciutadans.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés