Actualitzat 13/05/2025 17:15

Illa reivindica un Pacte Nacional per la Llengua de tots: "Té les portes obertes"

El president de la Generalitat, Salvador Illa, en l'acte del Pacte Nacional per la Llengua
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

Promet fer que el català continuï sent "la columna vertebral de la nació catalana"

BARCELONA, 13 (EUROPA PRESS)

El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha reivindicat un Pacte Nacional per la Llengua de tots i totes: "Té les portes obertes a tothom qui s'hi vulgui sumar. El Pacte Nacional per la Llengua és una invitació oberta i permanent a sumar a favor del català".

Així s'ha pronunciat aquest dimarts en l'acte de signatura del Pacte Nacional per la Llengua, signat pel Govern, PSC, ERC, Comuns, sindicats, patronals i entitats, que s'ha celebrat a l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) a Barcelona.

El president català ha reconegut que aquesta iniciativa la va engegar l'expresident de la Generalitat Pere Aragonès, a qui ha agraït aquest impuls inicial, i ha destacat: "Tenim clar el diagnòstic, tenim clares les mesures i tenim els recursos".

Illa ha destacat que el procés d'elaboració del pacte ha estat "el més concorregut dels últims 20 anys a Catalunya", ja que ha rebut més de 2.500 propostes, i ha afegit que això és una mostra del compromís de la societat catalana amb la llengua.

També considera que reflecteix "la transversalitat i la solidesa del diagnòstic i de les propostes del pacte", i ha sostingut que signar-lo és un bon exemple de generositat, rigor, responsabilitat i sentit de país, textualment.

"DEL PAPER AL CARRER"

"Des d'avui tenim el deure compartit de portar el pacte del paper al carrer, en tots i cadascun dels àmbits que han de garantir el futur del català", i ha defensat que sigui una llengua reconeguda en institucions públiques, empreses i serveis, i també per la Unió Europea.

Ha subratllat que per aconseguir-ho es desplegaran 255 milions d'euros, i s'ha mostrat optimista: "Si actuem amb intel·ligència, si aprenem de les nostres virtuts i també dels nostres errors, el català continuarà incorporant parlants que se'l facin seu, que l'estimin i que el facin estimar als altres".

S'ha compromès a fer que el català "continuï formant part de la columna vertebral de la nació catalana", ja que el considera un element indispensable de prosperitat, cohesió, gaudi i convivència, en les seves paraules.

A l'acte també hi han assistit el conseller de Política Lingüística de la Generalitat, Francesc Xavier Vila, que ha signat el pacte, i diversos consellers del Govern, a més de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol; el president del grup del PSC al Parlament, Ferran Pedret; el president d'ERC a la cambra catalana, Josep Maria Jové, i la líder dels Comuns al Parlament, Jéssica Albiach.

També hi han estat presents la secretària general de CCOO de Catalunya, Belén López; el secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros; a més del president de Cecot i vicepresident de Foment del Treball, Xavier Panés, i la presidenta de la Comissió Dona i Empresa de Pimec, Maria Teixidor, i altres representants de patronal i sindicats.

Al final de l'acte, el coordinador d'Empresa i Consum de Plataforma per la Llengua, Xavier Dengre, ha afirmat en una roda de premsa que el pacte no és "prou ambiciós en algunes coses" i el president de Ciemen, David Minoves, ha alertat que hi ha una "emergència lingüística" que no pot esperar més, i ha afegit que aquest és un pacte de mínims.

Contador