Publicat 21/04/2020 19:17

Illa defensa que "ningú estava preparat" pel Covid-19: "Ningú és ningú"

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant la seva intervenció en la primera sessió de control al Govern en el Senat des de la declaració de l'estat d'alarma pel coronavirus. A Madrid (Espanya) a 21 d'abril de 2020.
Pool

   MADRID, 21 abr. (EUROPA PRESS) -

   El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha defensat que cap administració espanyola, europea o internacional estava preparada per afrontar les conseqüncies de la crisi del Covid-19 i el seu control. "Ningú és ningú. És un exercici d'humilitat reconixer-ho", ha assenyalat durant la seva intervenció en el Ple del Senat.

   En una interpellació de Carles Mulet, de Compromís, sobre les mesures que pensa adoptar el Govern per blindar la sanitat pública i universal, el ministre ha defensat novament la gestió del Govern en la crisi del coronavirus. "Ningú estava preparat pel que estem vivint. Ningú és ningú, ni a Espanya ni al món", ha afirmat rotundament.

   En aquest sentit, ha recordat que la gran majoria de grups de la Cmera tenen responsabilitat de Govern en diputacions provincials, comunitats autnomes o ajuntaments, per que "tots" intenten fer tan bé com sigui possible en la lluita contra el Covid-19, incls l'Executiu central. En aquest context, ha assenyalat que el món s'est enfrontant a "una epidmia que és la major tragdia sanitria vista en 100 anys".

   "Aquest virus no venia amb manual d'instruccions. Ningú estava preparat per afrontar-ho. Per segurament ho hauran pogut fer millor. Van actuar tarda i malament, com segurament la majoria de CCAA. Han coms errors d'excés de suprbia, com no tancar Madrid, que era l'epicentre; ser poc gils; llanar missatges contradictoris; ridícul amb la compra de material sanitari, que algunes CCAA han actuat amb major promptitud i eficcia", ha criticat Mulet.

   Illa, en canvi, ha defensat que l'Executiu no ha actuat tarda, reiterant una vegada més que Espanya ha estat un dels pasos que "va actuar abans" en la restricció de la mobilitat. "El Govern d'Espanya, al meu judici, no va actuar tarda", ha reivindicat, posant en valor, a més, la coordinació amb les comunitats autnomes en l'engegada de les mesures.

   D'altra banda, Mulet ha acusat l'Executiu d'intentar "carregar-se" el model autonmic a través de l'Estat d'Alarma, centralitzant competncies. "El Govern no ha alterat ni vol alterar el marc constitucional. Som molt conscients que tenim 17 sistemes de salut i que la competncia est delegada en les comunitats autnomes", ha valorat, puntualitzant que "seria ingenu" pensar que la pandmia del Covid-19 no est posant a prova el marc constitucional espanyol.

   En qualsevol cas, ha apuntat que les cinc setmanes d'Estat d'Alarma, amb les seves fortes restriccions, "avalen" la seva necessitat. "Era necessari, ens hem beneficiat tots. Ni actuem tard ni vulnerem el marc constitucional", ha postillat el ministre.

DEFENSA "ENCESA" DE LA SANITAT PÚBLICA UNIVERSAL

   Sobre el tema central de la interpellació, Mulet ha argumentat que si no s'haguessin produt "destralades" sobre la sanitat pública durant les poques del PP "la resposta hauria estat molt millor". Així, ha lamentat la paradoxa que "després són els primers que han acudit a la sanitat pública a salvar-se". "L'única que funciona per a tots és la sanitat pública. Els que defensen el desmantellament de l'Estat de benestar són els primers que han acudit a la sanitat pública. Únicament la salut pública ens va a permetre sortir sempre cap a endavant", ha argumentat.

   En aquest context, Mulet ha llanat "un repte" al Govern: universalizar la sanitat pública. "La destralada encara no s'ha recuperat. I milers de persones continuen sense accés a la sanitat. Deixar la gent sense atendre no és el més barat. És perillós per a ells i per l'altra gent", ha dit. Per aix, ha demanat "blindar" la sanitat pública en la secció primera del capítol segon de la Constitució, prenent com a punt de partida la Llei de Salut Pública de 2011. A més, ha apostat per transferncies addicionals en sanitat per a les CCAA infrafinanciadas, un model de finanament "just", eliminar la taxa de reposició o que s'inverteixi més en personal investigador.

   Illa ha defensat la "defensa encesa" de Mulet sobre la sanitat pública, que ha subscrit "fil per randa". "És potser la política pública més reeixida que hem aconseguit entre tots en els últims 40 anys. És nostre haver de reforar-la, millorar-la i cuidar-la. La sanitat pública ens ha cuidat a nosaltres aquests dies, és moment que tots la cuidem a ella", ha justificat, instant a "dotar-la dels mitjans necessaris i reforar el seu paper".

   Igualment, el ministre també ha assenyalat que la crisi del Covid-19 deixa una altra "llió": "la necessitat d'organismes multilaterals de cooperació potents", com l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Així, ha posat en valor la "necessitat" d'enfortir, per exemple, la Unió Europea, ja que "cap país va a sortir en solitari d'aquesta situació". També ha animat a "reforar" la cincia": "D'aix ens treu la cincia. És impressionant l'esfor collectiu dels científics per, a contrarellotge, anar-nos proporcionant els mecanismes teraputics i les vacunes per poder vncer al virus".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés