Publicat 27/06/2021 16:39

Illa considera els indults un "acte d'intelligncia política" que "acceleren" uns "nous temps" a Catalunya

Salvador Illa, en la seva intervenció en un acte del PSOE a Mrida
PSOE EXTREMADURA

MRIDA, 27 juny (EUROPA PRESS) -

El secretari d'Organització i Acció Electoral del PSC i líder socialista al Parlament, Salvador Illa, ha assenyalat que les eleccions del passat 14 de febrer han obert uns "temps nous" a Catalunya que "acceleren" els indults dels polítics catalans condemnats pel procés independentista, i els ha definit com un "acte de valentia i intelligncia política".

Així, sosté que "no són una decisió conjuntural, cap esmena a cap tribunal", als quals ha mostrat el seu respecte, i ha dit que "no són ni la victria ni la derrota de ningú", sinó que són un gest de generositat" que "engrandeix" a qui pren la decisió, i una "reafirmació" de l'Estat de Dret, perqu formen part del marc legislatiu.

Per a Illa, s'obren uns "nous temps" que han de tenir "dues regles, un mtode i una línia vermella". La primera, "dir la veritat", en referncia a traslladar "en públic el que es diu en privat", per no "generar falses expectatives" sobre una amnistia o una autodeterminació "que no es produiran".

La segona regla és unir la societat, sense plantejaments que la divideixin, i en aquest sentit sosté que "la independncia no és un plantejament que uneix la societat, sinó que la divideix", com l'"immobilisme", i en aquest punt ha subratllat que els catalans tenen un estatut d'autonomia diferent al que va votar la ciutadania.

Segons Illa el mtode que cal adoptar és el del dileg, la negociació i el pacte, i la línia vermella és el "respecte a l'Estat de Dret", de manera que "si el tornen a vulnerar tornar a passar el que ja va passar", i ha afegit que ni vol ni crec que passi.

Un cop executats els indults, el següent pas vindr del dileg que entaulin el president del Govern central, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Pere Aragons, en la reunió prevista per a aquesta setmana vinent entre tots dos després de la presa de possessió del cap de l'Executiu catal.

TAULA DE PARTITS CATALANS

Després d'aix, el següent pas "l'ha de fer" Aragons, amb l'obertura d'un dileg a Catalunya, a través d'una taula de dileg de partits catalans amb representació al Parlament, per arribar a "un consens entre nosaltres", perqu és "prioritriament un problema entre catalans".

Illa ha fet aquestes declaracions en la seva intervenció en la clausura de l'IIn Frum d'Organització del PSOE d'Extremadura, que s'ha celebrat durant el cap de setmana a Mrida.

L'exministre de Sanitat, qui ha aprofitat aquest frum per exposar els ensenyaments que a parer seu deixa la pandmia, ha abundat en el capítol que s'obre en la política catalana, que en els darrers anys ha protagonitzat un procés independentista que ha definit com "un gran engany que se cimenta en cinc mentides".

En primer lloc en l'existncia d'una "falsa majoria" independentista, la segona en la creació d'institucions també "falses", com el consell de la república o la presncia d'un president legítim.

Així mateix, ha arrems contra uns "drets ficticis", en allusió a l'amnistia o a l'autodeterminació, que no existeixen en un país com Espanya que és "una democrcia plena".

En quart lloc, rebutja el vincle entre la independncia i els avanos socials, sobre la base de que l'"independentisme" és egoista, mentre que, com ha demostrat la gestió de la pandmia, ha dit, "ens anir millor a tots si cooperem".

La cinquena mentida és que aquesta última dcada ha estat bona per a Catalunya, quan en realitat han estat "els pitjors dels últims 300 anys" amb repercussions en termes econmics, en matria de convivncia i també de rellevncia institucional.

QU DEIXA LA PANDMIA

Per a Illa, la pandmia ha deixat diverses conclusions, com la necessitat del públic; la utilitat d'un estat del benestar; i el multilateralisme.

Així mateix, ha assenyalat que ha buidat alguns dubtes, entre aquests el funcionament de l'"estat compost que és Espanya", que, tot i que reconeix que hi ha marge de millora, "ha funcionant quan ha fet falta coordinar una resposta gil que permetés treballar amb rapidesa.

També buida dubtes sobre la utilitat de la Unió Europea, davant la resposta que ha oferir de cara a la recuperació o en l'estratgia de vacunació. Igualment, s'ha posat de manifest la necessitat de comptar amb fbriques per no dependre de tercers pasos, així com la importncia de la cincia, que és "la que ens ha tret d'aix", i a la qual cal dotar amb més recursos.

La pandmia també deixa ensenyaments quant als valors, i en aquest punt destaca la importncia de la "lleialtat" entre institucions, i en concret s'ha referit a la cooperació entre comunitats autnomes i el Govern central en un "estat divers" com l'espanyol.

El dirigent socialista catal ha destacat així mateix la importncia de la cooperació. "Anant plegats anem millor", com s'ha demostrat en decisions conjuntes com mantenint l'educació presencial.

Altres valors destacats són la humilitat, en el sentit d'escoltar sempre i provar d'aprendre, i una visió global de la pandmia, en el sentit que si no se soluciona a tot el món, no posarem fi a la covid-19.

I aquest és un dels tres grans reptes que Illa considera s'han d'afrontar ara que es veu la sortida a la pandmia. El segon és aprofitar els fons europeus, i el tercer és l'"encaix territorial d'Espanya", en qu observa dos models.

Un, que creu que est "guanyant fora", és el d'una Espanya diversa, que se sent enriquida amb la seva diversitat", i que és la que sempre han defensat, assenyala, els socialistes.

L'altra és "més egoista" i "centralitzada", que considera que est "cristallitzant" en una part de la societat madrilenya, i que presenta "tints de deslleialtat", en allusió a la política fiscal del govern d'Isabel Díaz Ayuso.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés