Publicat 24/10/2020 15:03CET

Iglesias vol que el jutge de 'Dina' citi com a testimonis l'exDAO Eugenio Pino i l'inspector Fuentes Gago

El vicepresidente segundo del Gobierno, Pablo Iglesias, interviene durante la segunda sesión del pleno en el que se debate la moción de censura planteada por Vox, en el Congreso de los Diputados, Madrid (España), a 22 de octubre de 2020.
EUROPA PRESS/E. Parra. POOL - Europa Press

Demanen conèixer les notes o oficis que Villarejo va enviar a la DAO de la Policia en les dates posteriors al robatori del mòbil de Bousselham

MADRID, 24 oct. (EUROPA PRESS) -

El vicepresident segon del Govern central i líder de Podem, Pablo Iglesias, no vol que es tanqui la instrucció de la peça 'Dina' a l'Audiència Nacional i demana al jutge que citi a declarar com a testimonis l'ex-director Adjunt Operatiu (DAO) de la Policia durant el Govern de Rajoy, Eugenio Pino, i l'inspector de la Policia Nacional José Ángel Fuentes Gago.

En un escrit que ha remès al titular del Jutjat Central d'Instrucció Número 6 al que ha tingut accés Europa Press, la defensa d'Iglesias assenyala que si bé ja han presentat un recurs d'apel·lació davant l'interlocutòria del jutge a qui li interessava tancar la instrucció, ara el que busquen amb aquest escrit és "que es procedeixi a la pràctica de diligències complementàries indispensables per al present procediment".

En aquesta peça número 10 del cas 'Tàndem' s'investiga el robatori del mòbil de l'exassessora d'Iglesias al novembre del 2015 a l'Ikea d'Alcorcón, i el posterior ús de les dades que contenia la seva targeta SD, part de les quals van ser publicades per mitjans.

Aquesta substracció es relaciona amb el principal acusat de la causa, el comissari jubilat i a la presó preventiva des de novembre del 2017 José Manuel Villarejo, perquè en l'entrada i escorcoll del seu domicili es van trobar en diversos suports carpetes amb el contingut d'aquesta targeta SD.

Durant les investigacions, s'ha pogut conèixer que el material va arribar a Villarejo a través de dos periodistes d'Interviú, que també està imputats en la causa com Villarejo per un delicte de revelació de secrets.

Com a la formació morada opinen que es va tancar en fals la investigació després que el jutge optés elevar una exposició raonada perquè el Suprem decideixi si investiga Iglesias, i després d'acordar el tancament de la investigació, tot el mateix dia, volen que es facin més proves per esclarir el coneixement que la DAO tenia sobre els moviments de Villarejo en aquest assumpte concret.

Per això, a més de les testificals, demanen que es remeti un ofici a la DAO perquè remeti una còpia de totes les notes informatives que Villarejo enviés a aquesta instància o a d'altres entre l'1 de novembre del 2015 i 31 de juliol del 2016, i que tinguin relació amb el suport informàtic que els periodistes van lliurar al comissari. Segons Iglesias, Villarejo va dir en la seva compareixença com a investigat en aquesta causa que la va donar --còpia-- a la Direcció Adjunta Operativa, i suposadament, segons ell, "hi va haver resposta en el sentit que es va valorar fins i tot, suposadament, el contingut de la mateixa".

Així mateix, sol·liciten que s'aportin a la causa una còpia completa de les anotacions manuscrites que es van intervenir al domicili de Villarejo, i l'extracte del qual es troba inserit en l'ofici de la Unitat d'Assumptes Interns de data 19 de març del 2019. Apunten que, si no s'adopta aquesta diligència, s'aportin totes les anotacions entre els dies 1 de novembre del 2015 i 31 de juliol del 2016.

Al fil, també sol·liciten totes les notes o oficis remesos per Villarejo a la DAO, de la qual depenia, que incloguin algun suport informàtic i que estiguin relacionades amb la investigació al partit polític Podem. Un cop més limita la sol·licitud al període comprès entre l'1 de novembre del 2015, quan es va robar la targeta, i el 31 de juliol del 2016.

Una altra diligència que sol·liciten és que demanin al Cos Nacional de Policia els contactes telefònics entre José Manuel Villarejo i un periodista entre el 16 de juny del 2016 --segons anotacions tots dos es van reunir-- i el 29 de juliol del 2016 --data en què es produeix la publicació de part del contingut de la SD al mitjà al que pertany el professional mencionat--.

VOL QUE S'APORTI L'INFOME PISA

En relació amb això, demana també que es requereixi a Assumptes Interns el contingut del correu electrònic que consti a l'ordinador de Villarejo, i dels concrets correus que es van remetre entre l'1 de novembre del 2015 i el 30 de juliol del 2016 i que anessin dirigits a direccions corporatives de mitjans de comunicació o als periodistes els noms dels quals estan recollits en les anotacions manuscrites que se li van intervenir a Villarejo.

Finalment, també demana que es lliuri ofici a la Direcció general de la Policia, amb la finalitat que aporti l'expedient complet que reculli les investigacions que es coneixen popularment com 'Informe Pablo Iglesias SA' (PISA). Entén Iglesias que en aquest expedient es podrien incorporar com a fonts d'informació "elements provinents dels vestigis informàtics obrants en la causa".

Indica a més que d'aquesta manera es podria també certificar la seva inexistència o en tot cas la naturalesa del document i l'origen de la seva confecció i la manera com s'hi accedeix.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés