Publicat 17/5/2019 17:34:17 +02:00CET

Iglesias rebutja que Podem quedi relegat a Secretaries d'Estat: Tothom sap com és un Govern de coalició

VÍDEO: Iglesias anuncia que el diàleg amb Sánchez per formar govern començarà després de les autonòmiques i municipals
David Zorrakino - Europa Press

Diu que una investidura "no es pot separar" de la negociació del Govern i reclama una presència proporcional als seus vots

MADRID, 17 maig (EUROPA PRESS) -

El secretari general de Podem i diputat electe d'Unides Podem, Pablo Iglesias, ha suggerit que la seva formació no es conformarà amb secretaries d'Estat o direccions generals en un eventual acord amb el PSOE per donar suport a un govern 'socialista' i ha volgut deixar clar que "un govern de coalició és un govern de coalició": "Tothom sap el que és això", ha remarcat.

En declaracions a la Sexta, recollides per Europa Press, Iglesias ha puntualitzat que ja hi ha moltes experiències de governs de coalició no només a Europa sinó també a Espanya, i ha recordat l'experiència valenciana o andalusa.

"Això és el que és, a partir d'aquí paciència, no és una baralla pel 'marxa tu per posar-me jo', això és una discussió, establir dinàmiques de confiança, d'empatia, un programa de govern i la qüestió dels equips (...). Cadascú ha d'estar representat en funció dels vots que té", ha incidit, per després recordar que l'Executiu ha d'aconseguir garantir els drets socials recollits a la Constitució.

Sobre la fluïdesa en l'acord per a la Mesa del Congrés, i sobre si això augura enteniments futurs per a la formació del Govern, Iglesias ha explicat que "la clau perquè les coses surtin bé és respectar els temps" i ha afegit que hi ha una relació de confiança entre totes dues parts i diàleg a diversos nivells, tant d'ell amb Sánchez --"de manera regular--, com Montero amb Lastra, o Echenique amb la seva contrapart.

LA INVESTIDURA DINS DE LA NEGOCIACIÓ DE GOVERN

Així, ha assenyalat que malgrat les diferències, la majoria social ha demandat que s'han de posar d'acord per governar, i s'ha mostrat confiat en què arribaran a un resultat "no tant bo per als partits sinó per a la ciutadania".

Per Iglesias és imprescindible posar fi a les dinàmiques d'ordenar i manar, i aposta per un executiu en el qual calgui "dialogar, transigir i escoltar arguments de l'altre". Amb tot, ja ha descartat separar la negociació per a la investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern de la negociació general per aconseguir un Govern de coalició.

"Hem arribat a un primer pas, que és un acord sobre la Mesa, a partir d'aquí hi ha una negociació de govern, i una investidura, que no es pot separar del que farem i qui ho farà en els propers anys a aquest país", ha puntualitzat, per després afegir que "en política no hi ha xecs en blanc".

Per Iglesias, s'entra en una nova època, un període històric en el qual per governar hauran de "seure, transigir i cedir", i ha declarat que és optimista, que es posaran d'acord i "hi haurà un govern de coalició".