Actualitzat 25/07/2015 17:00

Iglesias: "No hem renunciat a la reestructuració del deute a Espanya"

No descarta la nacionalització de sectors estratègics que han estat privatitzats per garantir serveis bàsics als ciutadans

Augura que el problema d'Espanya no seria amb Alemanya o els creditors sinó amb "unes elits corruptes, defraudadores i improductives"

   MADRID, 25 Jul. (EUROPA PRESS) -

   El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, sosté que la reestructuració del deute públic espanyol segueix essent "fonamental" per a la seva formació i és una cosa que, després de la crisi grega, "s'ha imposat com un nou sentit comú que tothom reconeix que és raonable".

   En una entrevista amb Europa Press, Iglesias ha deixat clar que Podem no ha renunciat a demanar una reestructuració "ordenada" del deute: "No hi hem renunciat. Ens sembla fonamental. I no ho pensem només nosaltres, sinó també alguns premis Nobel i alguns dels economistes més prestigiosos", ha subratllat.

   De fet, creu que la part positiva de l'acord signat per Grècia amb les institucions europees és que "es comença a parlar" de la reestructuració del deute i la necessitat de vincular el seu pagament al creixement econòmic, ja que en cas contrari és "impagable".

   Segons ha explicat, això es faria a través d'una auditoria ciutadana que permetés conèixer d'on procedeix aquest deute i en quines condiciones s'ha adoptat. "Perquè hi ha ocasions en les quals s'ha adoptat un deute en clar contrast amb l'interès dels ciutadans", ha sostingut abans de defensar que "això ha de ser públic i ha de tenir conseqüències".

   I tot i que ironitza que ell està convençut que "tot s'ha fet de meravella", insisteix que hi ha ciutadans que "sospiten que cosa no s'ha fet bé" i ha de fer-se "com fa Podem", obrint "portes i finestres perquè els ciutadans puguin veure-ho tot".

   Això succeeix en un context en el qual, segons la seva opinió, la crisi grega ha demostrat "els límits de la democràcia a Europa" i la desafecció ciutadana es pot traduir en el fet que "d'aquí a poc" es produeixin situacions com que la líder d'extrema dreta presidenta del Front Nacional, Marie Le Pen, pugui convertir-se en presidenta de França.

   Pablo Iglesias ha denunciat la "falta de sensibilitat democràtica" del Govern alemany amb Grècia, que creu que demostra "una voluntat d'humiliar els grecs amb un acord que fa pensar en el Tractat de Versalles", signat al final de la Primera Guerra Mundial. "El problema no és econòmic, és polític. Hi ha una voluntat per part d'Alemanya d'humiliar perquè s'ha convocat un referèndum", ha denunciat.

RAJOY I SÁNCHEZ, CANDIDATS DE MERKEL

   El líder de Podem creu que la cancellera alemanya, Angela Merkel, té "dos candidats" a Espanya, PP i PSOE, i mentre guanyi un dels dos "sembla que la democràcia està bé". Tot i això, si un altre partit s'alça amb la victòria "sembla que és legítim conjurar tots els poders exteriors per enfonsar un govern". "Això no és acceptable en democràcia i sobretot assenyala un camí que pot portar conseqüències terribles per a tots", ha insistit en al·lusió a la República de Weimar i "els horrors del segle XX" a Europa.

   Segons la seva opinió, el primer ministre de Grècia, Alexis Tsipras, s'ha vist obligat a prendre decisions "molt difícils" però s'ha atrevit a "combatre", cosa que "no han fet altres governants". Per aquesta raó, considera que parlar de termes com derrota o humiliació "confon un desig amb una realitat".

   "A molts els agradaria veure Tsipras humiliat i derrotat i tot i això han vist en el referèndum un suport enorme i les últimes enquestes ho revelen", ha ressenyat, i ha insistit que el Govern grec ha demostrat "una enorme responsabilitat". "Humiliats i derrotats són els que rebran copets al coll a l'Eurogrup, no els que defensaran el seu país", ha afirmat.

PODEM HAURÀ DE "MESURAR FORCES"

   De la situació viscuda per Grècia, Pablo Iglesias n'ha après que "per fer política s'ha de tenir poder" i, per aquesta raó, assumeix que si Podem governa també haurà de "mesurar forces". Malgrat això, creu que no tindrien "un problema seriós" amb els creditors o altres actors exteriors, sinó que el problema fonamental serien "les elits corruptes defraudadores i improductives".

   Pablo Iglesias identifica aquestes elits amb "els de dalt" i els que "no paguen impostos", a qui creu que es podria desemmascarar amb "voluntat política" per perseguir el frau fiscal. "Són els de dalt, els corruptes i defraudadors. A Espanya tenim un dels nivells de frau fiscal més alts d'Europa i dediquem molts menys recursos a la persecució del frau que altres països d'Europa", ha denunciat.

   Tot i això, ha reconegut que no pot assenyalar els que, segons la seva opinió, defrauden. "Si ho sabés, posaria aquesta informació en mans d'un tribunal", ha garantit, assegurant que si Podem arriba al poder utilitzarà tots els instruments del Ministeri d'Hisenda per identificar els qui cometen frau fiscal.

   A més, ha defensat que demanar un augment dels impostos a les rendes més altes no és una forma d'incentivar el frau fiscal, igual que "una senyora no incentiva una violació perquè porti minifaldilla". Una mesura en aquest sentit podria ser la proposta que va incloure en el seu programa per a les eleccions autonòmiques per augmentar l'IRPF a rendes superiors als 50.000 euros o l'Impost de Patrimoni a partir dels 400.000. "Suposo que les propostes aniran en una direcció molt semblant", ha reconegut Pablo Iglesias.

   També considera que una proposta "a debatre" és la de regular el salari màxim en empreses, tot i que ha reconegut que té "complexitats" i "dificultats tècniques" que abans haurien de ser estudiades. "És una qüestió interessant", ha assumit en recordar que a Suïssa s'ha fet fins i tot un referèndum en aquest sentit.

   Per a Pablo Iglesias, l'actual crisi econòmica ha demostrat que l'economia de mercat funciona gràcies al fet que funciona el sector públic, això demostra, per exemple, el rescat de les entitats financeres. "El 2008 es va demostrar que molts liberals que defensaven la desregulació, davant d'una situació de bancarrota, han anat a ploriquejar al pare Estat per salvar els responsables de la crisi amb diners dels ciutadans", ha recordat.

"NO ENS TREMOLARÀ LA MÀ", AVISA

   Segons la seva opinió, el model necessari és que existeixin determinats sectors "estratègics" de titularitat pública, desprivatizant serveis que abans han estat privatitzats, com per exemple el sector energètic.

   "En aquest país, des que es va liberalitzar el sector energètic, tenim les factures de llum i gas més cares d'Europa i al mateix temps hi ha famílies a les quals se'ls talla la llum perquè no poden pagar", ha denunciat, i ha avisat que aquestes empreses, o accepten la lliure competència, o caldrà "aplicar un altre tipus de solucions".

   El líder de Podem no vol arribar a "una situació extrema", però ha insistit que no dubtarà a prendre mesures "perquè els nens es puguin banyar amb aigua calenta". "No ens tremolarà la mà", ha dit, i ha recordat que la nacionalització o l'expropiació són mesures previstes a l'ordenament jurídic espanyol.

   En aquest marc, també ha defensat l'existència d'una banca pública amb el format de les caixes d'estalvis existents "abans de ser bancalitzades i convertir-se en la cova d'Alí Babà i els 40 lladres". Segons la seva opinió, la crisi econòmica ha demostrat que la falta de control en el sistema financer "ha fet molt de mal als ciutadans".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés