Publicat 7/6/2019 16:01:08 +02:00CET

Iglesias insta Sánchez perquè triï entre les dretes o un govern amb Unides Podem

Miembros de Unidas Podemos se reúnen en la mesa política Confederal para las negociaciones de Gobierno en el Congreso de los Diputados
Eduardo Parra - Europa Press

Montero recalca que és necessari un Executiu estable amb polítiques progressistes i que la societat "no vol egoismes ni autosuficiències"

MADRID, 7 juny (EUROPA PRESS) -

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha recordat a Pedro Sánchez que "els números són tossuts" i les dues opcions que té per ser investit president del Govern és d'una banda un acord amb el PP i Ciutadans, "encara que els està buscant i sembla que no els està trobant", i per un altre, la de negociar un programa progressista i un govern de coalició amb Unides Podem, proporcional als resultats electorals.

En una entrevista a La Sexta, recollida per Europa Press, Iglesias ha reconegut que són conscients que una part de les seves mesures programàtiques no podran dur-se a terme perquè hauran de transigir en la negociació amb el PSOE, i que això mateix passarà amb les persones que hagin de formar part de l'Executiu. "Tots haurem de cedir, però atenció, amb relació al pes de cadascú", ha puntualitzat.

Així, enquadra les declaracions d'aquest dijous del president en funcions, en les quals no va parlar de coalició, en la línia habitual a unes negociacions que seran "llargues i difícils", en les quals hi haurà "sobreactuacions" i en què hi haurà la tensió lògica d'aquest tipus de situacions. Amb tot, ha advocat per tenir "molta calma" i per treballar "a poc a poc" per assegurar que hi hagi "un govern estable i progressista que protegeixi les majories socials".

SÁNCHEZ ÉS "POC ORTODOX" En aquest sentit, Iglesias no ha volgut donar gaire importància a la decisió de Sánchez que Unides Podem sigui la primera en la ronda de reunions, i sí que ha apuntat que la decisió del president d'anar a la consulta del rei sense haver parlat amb ningú prèviament "és poc ortodox".

Amb tot, opina que les converses entre els progressistes aconseguiran arribar a bon port, des del moment en què "la jugada de Sánchez d'intentar seduir Cs i el PP sembla que no funciona". Per al líder lila, l'opció que li queda a Sánchez ara és la "coherent" amb el que va dir en campanya electoral i és el que vol la majoria d'espanyols "tal com revelava el CIS".

"La gent ha votat pluralitat, que es transija, nosaltres transigirem i dialogarem, i estic convençut que més d'hora o més tard tindrem un govern de coalició progressista", ha postil·lat, per després assenyalar que aquest tipus de governs són ja una realitat en països europeus o en comunitats com la valenciana.

ELS VOTANTS DE PSOE "NO ENTENEN L'EQUIDISTÀNCIA"

Malgrat que està convençut que acabarà havent-hi un govern de PSOE i Unides Podem, Iglesias ha retret a Sánchez l'actitud equidistant amb la formació lila i ha demanat deixar de banda la dialèctica de la falta d'acord, dels retrets i de les acusacions".

"Hi ha votants del PSOE que no entenen veure Pedro Sánchez equidistant amb nosaltres, el PP i Cs. Espero que torni la sensatesa, que hi hagi un acord de govern de coalició progressista, per fer el mateix que a la Comunitat Valenciana o el que es farà a les Balears", ha afegit.

En aquest punt, ha recordat que en política cal ser "modestos", reconèixer els aliats i saber "que sols no podem". Ha afegit que a Sánchez li toca guanyar-se els vots per ser president i per tant ha de treballar i negociar el programa de govern.

MESA DE NEGOCIACIÓ

La portaveu parlamentària d'Unides Podem, Irene Montero, ha assenyalat després de la reunió que ha mantingut el grup confederal per a les negociacions de Govern al Congrés, que la conclusió a la qual han arribat és que és necessari un Executiu estable que apliqui les polítiques progressistes. A això, ha afegit, s'arriba per mitjà d'un govern de coalició.

"Estem en un moment en què la ciutadania no vol ni egoismes ni autosuficiències, sinó que els diferents actors ens posem d'acord per protegir i cuidar el bé comú", ha apuntat, per ressaltar que això "ha de reflectir-se en la investidura".