Actualitzat 28/12/2015 14:52

Iglesias insisteix en un referèndum a Catalunya i en una llei d'emergència social

Avisa de la possibilitat d'un "més que probable" acord entre PP, PSOE i Ciutadans, "el bloc de la Restauració"

MADRID, 28 des. (EUROPA PRESS) -

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha insistit aquest dilluns en la celebració d'un referèndum a Catalunya com a via per assegurar "la unitat d'Espanya", tot i que ha explicat que "l'urgent" per a la seva formació és l'aprovació pel Parlament d'una norma, que ha anomenat 'Llei 25 d'emergència social', de suport als sectors més desafavorits. Segons la seva opinió, el PSOE no ha entès el resultat de les eleccions celebrades el passat dia 20 i està "obsessionat" amb ell mateix.

Així s'ha expressat Iglesias després de tenir l'oportunitat de traslladar directament a Mariano Rajoy el seu rebuig a la seva reelecció com a president del Govern espanyol, que Podem no permetrà "ni per activa ni per passiva". Ho ha fet durant una trobada al palau de la Moncloa dins de la ronda de reunions amb líders polítics que el candidat del PP està mantenint després de les eleccions.

En aquesta trobada, de gairebé dues hores de durada, Iglesias ha traslladat a Rajoy la seva valoració del vot dels ciutadans, que segons la seva opinió va suposar "el final del sistema del torn" i obre "una nova etapa política" al país". En aquesta nova fase, considera que "no toca parlar de butaques", de la vida interna dels partits o de llocs a la Mesa del Congrés, sinó "d'Espanya".

Per aquesta raó, ha anunciat que Podem presentarà el mateix dia de constitució de les Corts Generals, el 13 de gener, una proposició de llei per donar resposta a "les necessitats de la ciutadania". Es tracta de la Llei 25 d'emergència social que el partit ja va incloure en el seu programa electoral i que, segons ha explicat Iglesias, ja ha reenviat a totes les formacions.

En abordar la seva exigència de celebració d'un referèndum a Catalunya, ha insistit en diverses ocasions que la seva posició és la mateixa que "fa un mes, dos mesos o una setmana". "Qui no entengui que en aquest país la unitat d'Espanya es defensa des de la democràcia i l'entesa de la diversitat, no ha entès res", ha dit davant de les insistents preguntes.

Tot i això, ha puntualitzat que el que és "urgent i fonamental" per a Podem és que hi ha milers de ciutadans espanyols que "no poden esperar" que els seus representants polítics estiguin parlant de "butaques" i no es preocupin de resoldre la seva situació. "Hem dit molt clar el que entenem per assegurar la unitat d'Espanya. I també estem dient el que urgeix a dia d'avui. El que urgeix per al pròxim dia 13 és que les Corts donin resposta a la situació d'emergència social", ha argumentat.

Iglesias s'ha mostrat "optimista" respecte a la possibilitat d'obtenir una majoria parlamentària per a aquesta iniciativa i creu que, "si altres volen parlar de butaques, congressos, lluites intestines, ganivets", formen part d'un "bloc immobilista o un bloc de la Restauració" i "no estan a l'altura del que demana Espanya".

El líder de Podem ha fet així una clara referència al PSOE i ha denunciat que els socialistes "no estan disposats a ser una alternativa al PP". Segons la seva opinió, ho van demostrar amb la seva valoració positiva al "decebedor" discurs de Nadal del Rei, que també va ser aplaudit per PP i Ciutadans. "Si volen seguir insistint en aquesta dinàmica de gran coalició que ho diguin", ha dit abans de suggerir que aquesta opció és "més que probable".

QUE EL PSOE DEIXI DE "FER TEATRE"

Durant la seva intervenció, Iglesias ha estat molt dur amb la situació que està travessant el PSOE i el seu secretari general, Pedro Sánchez, i ha demanat als socialistes que deixin de "fer teatre" i aclareixin als ciutadans si finalment donaran suport a la investidura de Rajoy o, al contrari, estan buscant un nou candidat amb qui creuen que podrien obtenir millors resultats en unes noves eleccions. "Si hi ha noves eleccions, els ciutadans col·locaran cada partit on mereix", ha reptat declarant que considera que Podem estaria en condicions de guanyar aquests comicis.

Pablo Iglesias ha al·ludit les diferents declaracions dels barons del PSOE --els qui fins i tot ha dit que parlen més públicament que el mateix Pedro Sánchez-- i el seu debat sobre la data de celebració del Congrés. "En el PSOE estan obsessionats amb ells mateixos i demostrar que manen més que el seu secretari general", ha criticat.

Segons la seva opinió, els socialistes no demostren "cap voluntat" per parlar dels problemes d'Espanya i no veu el partit "amb l'altura històrica" necessària per fer front a l'actual moment polític. Aquesta crítica s'ha estès a Sánchez, amb qui va mantenir una conversa "altament decebedora" dijous passat i de qui ha suggerit en diverses ocasions, tot i que sense citar-lo expressament, que no té "capacitat política" per afrontar la situació.

De fet, ha recordat que la seva proposta d'un president independent està prevista en la Constitució i podria ser la solució en cas d'un candidat que "no té el suport del seu partit ni capacitat política per plantejar res". Tot i això, no ha avançat el nom de les persones que segons la seva opinió podrien resultar idònies per al càrrec ni tampoc ha revelat què ha dit Rajoy d'aquesta proposta.

"PARLAR DE POLÍTICA" AMB RAJOY

Sí que ha revelat que no ha estat d'acord amb el president en funcions del Govern espanyol "gairebé res" i durant les gairebé dues hores de reunió s'han dedicat a parlar "de política". Segons ha detallat, han tingut oportunitat de repassar les eleccions celebrades a Espanya el 1977, el 1979, l'ascens i la caiguda de la UCD, el naixement d'Aliança Popular i les primeres eleccions gallegues, moment en el qual Rajoy va tenir oportunitat fins i tot d'explicar-li una anècdota. A més, han abordat la política internacional i han repassat la situació de la Xina, els Estats Units, la Unió Europea i Alemanya.

"No només m'agrada parlar de política, és que a més és la meva obligació", ha justificat Iglesias rebutjant els polítics que només volen parlar de "butaques", o no estan disposats a afrontar els "problemes històrics". En aquest punt, ha aprofitat per remarcar més exigències per a qualsevol pacte, com la renúncia a formar part dels consells d'administració de les grans empreses i al sistema de pensions del Congrés.

Finalment, tot i que s'ha negat a parlar de "butaques", sí que ha traslladat a Rajoy la seva voluntat que les seves candidatures territorials a la Comunitat Valenciana, Catalunya i Galícia comptin amb grup parlamentari propi al Congrés i així ho defensaran durant les negociacions de constitució de la Cambra.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés