Actualitzat 10/07/2020 11:09

Iglesias defensa que el Govern espanyol escolti el debat sobre la monarquia

El vicepresident i ministre de Drets Socials i Agenda 2030, Pablo Iglesias, en la conferncia de premsa posterior al Consell de Ministres a La Moncloa. Madrid (Espanya), 7 de juliol del 2020.
EUROPA PRESS/E. Parra. POOL - Europa Press

MADRID, 10 jul. (EUROPA PRESS) -

El vicepresident segon del Govern espanyol i líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, ha defensat aquest divendres la necessitat que l'executiu atengui el debat "sobre la utilitat de la monarquia" que "creix" en la societat espanyola, a mesura que es més publiquen informacions sobre "els escndols que afecten la monarquia espanyola".

En un text que ha publicat en les xarxes socials, el vicepresident destaca que el fet que el president del Govern central i líder socialista, Pedro Sánchez, s'hagi posicionat, "suposa una novetat molt important" respecte a "la posició que tradicionalment han adoptat els líders del PSOE i els presidents del Govern d'Espanya".

DESTACA LA "VALENTIA" DE SÁNCHEZ

Es tracta, a parer seu, d'una posició que "cal posar en valor per la seva valentia i sentit d'estat". "La responsabilitat d'estat no només ha de mirar al passat sinó també al futur i el president demostra amb aquesta reflexió el seu compromís amb un futur millor per a Espanya", ha lloat.

Així, ha afirmat que, "amb les seves paraules, el president assenyala una cosa evident", que és que "creix en la societat espanyola un debat sobre la utilitat de la monarquia". "La nostra obligació com a govern sempre ha de ser escoltar la societat", ha reivindicat.

Segons Iglesias, aquest debat "es va tornar a fer present durant l'inici de l'estat d'alarma, amb la voluntat de Felip VI d'allunyar-se de la figura de Joan Carles I renunciant a la seva herncia", i ara "guanya fora arran de les darreres informacions sobre les maniobres de Joan Carles I a l'Arbia Saudita i a Sussa".

RECONEIX LA "SENSATESA" DE FELIPE VI

El líder de Podem ha reconegut que la "voluntat d'allunyament revelava sensatesa del cap de l'Estat" per que, no obstant aix, "hi ha coses que difícilment es poden dissociar". "És complicat desvincular els presumptes delictes que va cometre Joan Carles I de la seva condició de rei, que va ostentar durant 40 anys".

"I també és complicat ignorar que la monarquia és una institució hereditria en la qual la legitimitat descansa precisament en la filiació", ha postillat.

No obstant aix, ha adms que "a ningú no se li escapa que l'actual correlació de forces en la política espanyola i els procediments que fixa l'ordenament jurídic fan que un debat d'aquesta naturalesa difícilment es pugui traduir en canvis a curt termini en el nostre sistema polític".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés