Publicat 18/01/2021 07:40

Iglesias creu que la sortida del país de Joan Carles I és més reprovable moralment que la de Puigdemont

El vicepresident segon i líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, intervé en una sessió plenria al Congrés dels Diputats, a Madrid (Espanya), a 2 de desembre de 2020.
Ricardo Rubio - Europa Press - Archivo

Defensa que els presos del 'procés' estiguin lliures i no siguin inhabilitats per a la política. Li va sorprendre el rebuig del PSOE a investigar a l'emrit

MADRID, 18 gen. (EUROPA PRESS) -

El vicepresident segon del Govern i líder de Podem, Pablo Iglesias, ha assegurat que no té la mateixa consideració moral la sortida del país de l'expresident de Catalunya Carles Puigdemont, que s'ha "fotut la vida" per unes idees polítiques que no comparteix, que el cas del rei emrit Joan Carles I, qui presumptament ha coms presumptes illegalitats per enriquir-se.

També és partidari que els líders polítics condemnats pel 'procés' no solament rebin la llibertat sinó que no se'ls inhabiliti, perqu així puguin tornar a la política i ser triats com representants de la ciutadania.

"Si est a Brusselles (en referncia a Puigdemont) no és per haver robat diners a ningú, per haver intentat enriquir-se ni per haver ficat la m en la butxaca de ningú, sinó per portar les seves idees polítiques fins a un extrem que, per a mi, és erroni i no és indiferent al dret (...) S'ha fotut la vida per sempre per unes idees polítiques que jo no comparteixo", ha destacat Iglesias durant una entrevista al programa 'Salvados' de la Sexta, recollida per Europa Press.

De fet, Iglesias ha aprofundit a continuació que si és veritat que Joan Carles I, presumptament, ha "robat diners" o utilitzat targetes opaques en el seu benefici, la "consideració moral" és "completament diferent" al cas de Puigdemont. "Ho sento en l'nima si aix molesta a algú", ha postillat.

No obstant aix, el vicepresident segon ha volgut deixar clar que ni defensa ni justifica l'actuació de l'expresident de la Generalitat catalana i que no hagi fets coses que no són legals, en reiterar que no creu que la seva actuació política, en referncia a la declaració d'independncia del Parlament de 2017, sigui "indiferent al dret".

Preguntat sobre si es pot definir a Puigdemont com un 'exiliat', Iglesias ha opinat que sí, ats que la seva actuació va estar motivada per les seves conviccions, malgrat que ell no vol que Catalunya s'independitzi d'Espanya i pensa que el Govern del llavors, encara que tingués majoria absoluta, no disposava de legitimitat per decidir unilateralment sobre la independncia.

"Per si em diuen que el que va fer Puigdemont és igual de reprovable moralment que Joan Carles I, no estic d'acord", ha emfatitzat el líder de Podem.

CANVI D'ACTITUD AMB CATALUNYA

Quant a les paraules del president del Govern central, Pedro Sánchez, quan es va comprometre a portar a l'expresident de la Generalitat a Espanya i si ha tingut alguna cosa que veure en el canvi de criteri sobre els indults, Iglesias ha manifestat que "tot ve determinat" per la correlació de forces i que aix és una "llió política" que "tothom ha d'entendre".

De fet, ha opinat que aquesta frase, encara que soni "viril", és una "chorrada que es diu en campanya", perque no és el president sinó la Justícia l'autoritat encarregada de reclamar el retorn de Puigdemont.

Preguntat sobre si la sortida del rei emrit va ser una imposició de l'Executiu, Iglesias ha respost que si va anar així "va ser una part del Govern". "A mi no em consta que hi hagués decisió en aquest sentit", ha afegit per agregar que no pot explicar res sobre aquest tema perqu ho desconeix. A més, ha reiterat que la marxa de Joan Carles I va generar paraules "més altes que unes altres" amb Sánchez sobre aquest tema.

PARTIDARI QUE JUNQUERAS NO SIGUI INHABILITAT

Sobre la situació política a Catalunya, ha insistit que existeix un "problema polític" que ha de resoldre's per vies prpies de la política i que la "agressivitat" de la dreta va convertir aquest assumpte en un problema.

Sobre si és partidari no solament de l'indult per a Oriol Junqueras sinó que pugui exercir també crrec públic, Iglesias s'ha mostrat partidari d'aix, per rememorar que responsables del cop d'estat de 1981, com el general Alfonso Armada o el tinent coronel de la Gurdia Civil Antonio Tejero, van ser indultats. "Si algú em diu que és més perillós Puigdemont o Junqueras que Armada o Tejero, no estic d'acord", ha reblat.

A fil d'aquest assumpte, Iglesias ha afirmat que un govern ha de vetllar per l'inters de l'estat i, al seu judici, aquest inters radica que els presos del 'procés' no solament estiguin lliures "sinó representant a la ciutadania que els ha votat".

PENSAVA QUE EL PSOE NO REBUTJARIA INVESTIGAR A l'EMRIT

Quant al rebuig del PSOE a la creació d'una comissió d'investigació al Congrés sobre Joan Carles I, el vicepresident segon ha confessat que "no concebia" que el PSOE en aquesta ocasió "pogués dir que no", doncs sempre va posar damunt de la taula l'argument que, encara que fos legítima aquesta sollicitud, no era viable jurídicament sobre la base dels dictmens dels lletrats de la cambra.

No obstant aix i una vegada que els lletrats del Congrés van concloure que una investigació des del Parlament sobre el presumpte ús de targetes black del rei emrit era "perfectament legítima en termes jurídics", solament quedava la "decisió política".

Per tant, Iglesias "pensava de deb" que aquesta vegada el seu soci de govern accediria a impulsar aquesta comissió en ser un partit "monrquic" i, en la seva opinió, els "primers interessats" a "poder netejar" la imatge de la monarquia. No obstant aix, ha lamentat que finalment vetessin aquesta iniciativa al costat de PP i Vox.

"EMPNYER" CAP A la REPÚBLICA

No obstant aix, aquesta discrepncia no genera problemes en el si de la coalició de govern, doncs el PSOE és un partit monrquic i "no els ha enganyat".

També ha dit que la relació amb el Rei Felipe VI és "cordial" i és respectuós en el plnol institucional. No obstant aix, ha reiterat que, d'acord a les seves conviccions polítiques, vol la república per a Espanya. A més i malgrat que aquest horitzó ara no s'aveni immediat, est convenut que perqu "ocorrin les coses" cal tenir "una mica de pacincia i empnyer-les".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés