Publicat 18/11/2019 18:40:06 +01:00CET

Iglesias creu que el nou Govern espanyol ha d'afrontar amb "diàleg i empatia" la crisi catalana i el fet plurinacional

El líder de Podem, Pablo Iglesias.
Jesús Hellín - Europa Press

Diu que Vox és encara un partit monàrquic, neoliberal i favorable a l'OTAN que ha crescut a causa de l'exhumació de Franco i Catalunya

MADRID, 18 nov. (EUROPA PRESS) -

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha assenyalat aquest dilluns que el nou Govern de coalició que es conformi gràcies a l'acord de PSOE i Unides Podem "pot ajudar a afrontar la crisi del sistema polític" espanyol mentre encara "la crisi catalana i el fet plurinacional d'Espanya des del diàleg i l'empatia".

En un article publicat en el diari britànic The Guardian, recollit per Europa Press, Iglesias incideix que han de ser capaços de posar fre a l'auge de l'extrema dreta "amb polítiques socials que siguin un cinturó de seguretat per a les majories socials vulnerables davant la desacceleració econòmica".

En aquest sentit, el líder morat lamenta que en la quarta economia de la zona euro, es consolidi "un partit neofranquista sense complexos, alineat amb els discursos xenòfobs i reaccionaris de formacions d'altres països".

"És una mala notícia per als demòcrates i una trista novetat a Espanya. Fins fa ben poc, Espanya era un dels pocs països europeus que no comptava amb forces polítiques rellevants d'aquesta naturalesa, gràcies a la capacitat del Partit Popular per aglutinar una enorme pluralitat de famílies de la dreta", explica en el text.

No obstant això, Iglesias, que dedica gran part de l'editorial a parlar del partit de Santiago Abascal, apunta que Vox és encara un partit monàrquic, favorable a l'OTAN i absolutament neoliberal en l'econòmic, i que el seu auge es deu a l'exhumació del dictador Francisco Franco i a la condemna dels dirigents independentistes empresonats.

EL PP ENTREGAT A VOX

En aquest sentit, assegura que tant PP com Cs han pugnat amb Vox per veure "qui encarnava la resposta més dura" en el conflicte català. I al seu parer, això ha suposat "l'enfonsament electoral de Cs en benefici de Vox i ha deixat el Partit Popular entregat a Vox, que és ara el seu únic soci possible".

Iglesias acaba l'article assenyalant que amb aquestes eleccions generals es confirma a més "per quarta vegada" que l'era del sistema de torns dels dos grans partits (PP i PSOE) que ha tingut lloc des de la Transició, s'ha acabat.