Publicat 12/10/2019 17:47:05 +02:00CET

Iglesias aposta per treballar "des del diàleg" per la reconciliació a Catalunya després de la sentència

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias.
Óscar Cañas - Europa Press

MADRID, 12 oct. (EUROPA PRESS) -

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha refusat valorar les primeres informacions sobre la sentència del Tribunal Suprem pel 'procés' independentista a Catalunya a l'espera que es conegui de forma oficial, però ha incidit en la necessitat que es comenci a treballar en la reconciliació "a partir del diàleg" i trobar una solució a aquest conflicte.

"Cal esperar. Entenc la urgència informativa i les filtracions, però valorar una sentència requereix que la sentència existeixi", ha remarcat Iglesias en un entrevista concedida a RNE recollida per Europa Press.

En aquest sentit, ha assenyalat que a partir d'ara tothom hagi d'acatar la sentència i començar a parlar de reconciliació per posar fi a la fractura que existeix a la societat catalana i entre una part de la societat catalana i el conjunt de la societat espanyola.

"A partir d'ara, crec que toca deixar de costat els discursos d'odi, crec que toca parlar a llarg termini, no pensant només en la campanya electoral, de reconciliació i de diàleg", ha incidit el líder d'Unides Podem.

Iglesias ha remarcat que la "solució de gestió democràtica" al conflicte a Catalunya "no va a ser satisfactòria per a ningú" i tothom haurà de cedir, al mateix temps que ha assenyalat que a la seva formació política no tenen "línies vermelles" en aquest aspecte.

A més, ha agregat que en els últims anys s'ha demostrat que la judicialització d'un conflicte polític no porta la solució, sinó que són els representants polítics i de la societat civil els qui han de cercar el diàleg que permeti parlar de reconciliació.

Iglesias ha incidit que en aquest punt "totes les posicions són legítimes" i ha insistit que probablement l'acord que s'aconsegueixi, que segurament s'haurà de votar per part de la ciutadania catalana, no serà satisfactori per tots. "Però almenys serà un acord", ha postil·lat.

MOBILITZACIONS

Quan li han preguntat per les mobilitzacions que puguin sorgir després de publicar-se la sentència del TS, ha remarcat que estan protegides per la Constitució i que el dret de reunió i de manifestació és "consubstancial a la democràcia", encara que "lògicament el límit és la no violència".

En aquest sentit, ha subratllat que creu que existeix un "amplíssim consens" de la societat catalana respecte a que la protesta es va a produir "en els marges de la legalitat i sense violència, i això sempre és saludable en democràcia".

GOVERN D'ESQUERRES

D'altra banda, Iglesias ha assegurat que si Unides Podem està "forta" després de les eleccions generals del 10 de novembre, evitarà un acostament entre PSOE i PP per formar Govern i ha confiat que podran arribar a un acord "difícil" amb els socialistes perquè hi hagi un govern de coalició d'esquerres a Espanya.

En aquest sentit, ha remarcat que Unides Podem té "la mà estesa" al PSOE i va a deixar els retrets a un costat. "No volem entrar en retrets sobre el que va passar o qui va tenir la culpa", ha afirmat Iglesias, qui ha incidit que els ciutadans saben perfectament què ha passat aquests mesos i han entès l'estratègia de Sánchez.

Així mateix, ha defensat que un acord entre Unides Podem i el PSOE estaria bé perquè es complís tot el referent als drets socials recollits en la Constitució, com els que fan al·lusió a un sistema fiscal redistributiu, al dret al treball i les remuneracions dignes, al dret a l'habitatge o a les pensions.

"Nosaltres volem un govern a Espanya que compleixi els articles socials de la Constitució, que aposti per la reconciliació a Catalunya i que, davant una crisi imminent, si cal fer retallades, es facin retallades per dalt i per baix, que ja van fer tant el Govern del PSOE com el del PP fa uns anys", ha remarcat.