Iglesias apel·la a la responsabilitat institucional de Sánchez i Torra perquè ningú no entén que no parlin

Publicat 21/10/2019 12:06:14CET
El líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias.
Jesús Hellín - Europa Press - Archivo

MADRID, 21 oct. (EUROPA PRESS) -

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha assenyalat que no és entendible que el president del Govern central en funcions, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat, Quim Torra, no parlin entre ells, ha apel·lat a la responsabilitat institucional de tots dos i ha qualificat d'"aixecada de camisa" el vídeo que ha difós TV3 en què s'aprecia la reacció de Torra a l'intent de trucada telefònica a La Moncloa.

"Es tracta de responsabilitat institucional, ha d'haver-hi coordinació entre tots dos governs i és una aixecada de camisa que vegem que Sánchez i Torra no volen parlar", ha indicat el candidat a la presidència d'Unides Podem en declaracions a la Cadena Ser.

Així, apel·la a la responsabilitat de tots dos Executius perquè assenyala que el que passa a Catalunya és "greu" no només en termes històrics sinó també pel que fa a l'ordre públic. En aquest punt, Iglesias ha carregat una altra vegada, com ja va fer la setmana passada, contra el president català, de qui ha dit que no ho podria estar fent pitjor.

No obstant això, el líder de la formació lila també ha criticat l'actitud de Sánchez de no respondre les trucades de Torra, i ha dit que, si a ell li truqués el president, hi acudiria. "Em vagi millor o pitjor, encara que entengui que pot no procedir que ens vegem, he de respondre la trucada i ser allà on em citi", ha afegit, i ha apuntat que això no pot dependre d'estats d'ànim.

LA CONDEMNA "TÈBIA" DE TORRA

Sobre la condemna dels actes violents que s'han viscut durant la setmana, Iglesias ha assenyalat que dins del Govern hi ha hagut disparitat de reaccions. Així, ha assenyalat que mentre que va caldre esperar hores perquè es produís una resposta condemnatòria "tèbia" de Torra, d'altres com el vicepresident Pere Aragonès han mostrat un rebuig total de la violència.

D'altra banda, Iglesias ha evitat valorar l'actuació policial en els aldarulls i ha assenyalat que en tot cas a qui s'ha de demanar responsabilitats sobre l'acció dels antiavalots és als responsables polítics --Ministeri de l'Interior i Conselleria de l'Interior--, perquè els cossos policials només compleixen ordres.

No obstant això, el secretari general de Podem ha qualificat la situació d'alarmant i ha mostrat la seva preocupació pels informes d'Amnistia Internacional que plantegen crítiques sobre "excessos que no poden agradar a ningú".

En aquest punt, ha assenyalat que tothom ha pogut veure aquests excessos policials, i s'ha referit a la detenció del fotoperiodista d''El País'. "Són situacions de conflicte i d'enorme tensió, però tots aspirem a viure en un país en què aquestes coses no es produeixin", ha indicat.

DIÀLEG POLÍTIC

Per acabar amb aquesta situació de tensió que s'ha generat després de la publicació de la sentència condemnatòria dels líders del procés, Iglesias ha advocat pel diàleg polític per solucionar "un problema històric que ja en el passat s'ha sabut resoldre de manera més intel·ligent".

Per propiciar aquest diàleg proposa una taula política que inclogui totes les formacions de l'àmbit català i estatal, en què s'exposin totes les idees, i en què es miri si es pot arribar a un punt d'acord per gestionar "un conflicte històric que té a veure amb el caràcter plurinacional del país".

"Cal molta més política i menys escarafalls, hi ha molta irresponsabilitat i alguns veuen en el que passa a Catalunya una mina d'or per obtenir bons resultats electorals, però a costa d'Espanya", ha emfatitzat, i ha indicat que cal mesura, calma i diàleg.