Actualitzat 22/10/2015 17:00

ICV-EUiA demana fiscalitzar l'Ajuntament de Creixell entre els anys 2011 i 2014 per irregularitats

David Companyon (ICV-EUiA) y Alícia Romero (PSC)
EUROPA PRESS

La Sindicatura de Comptes recomana esperar uns anys

BARCELONA, 2 juny (EUROPA PRESS) -

ICV-EUiA demanarà un altre cop que la Sindicatura de Comptes de Catalunya fiscalitzi l'Ajuntament de Creixell (Tarragona) entre els anys 2011 i 2014 perquè segons la seva opinió segueixen produint-se irregularitats després de les detectades en un informe de la Sindicatura sobre el període 2006-2010, en mans de la Fiscalia i del Tribunal de Comptes i presentat aquest dimarts al Parlament.

ICV-EUiA ja va presentar una proposta de resolució el febrer per ampliar l'informe de la Sindicatura els anys posteriors, però va ser rebutjada en votació l'abril, tot i que ara augura que poden canviar els suports, segons ha explicat a Europa Press el diputat de la formació, David Companyon.

A la comissió parlamentària d'aquest dimarts per debatre l'informe del 2006 al 2010, Alba Vergés (ERC) i Inés Arrimadas (C's) s'han mostrat a favor d'analitzar els comptes dels anys posteriors, i Jordi Roca (PP) ha lamentat que es votés en contra de la proposta d'abril "perquè hi ha hagut un canvi de partits" al consistori, en el període anterior liderat per l'alcalde popular Teodoro Fuster, a qui el partit va obrir expedient i va suspendre cautelarment de militància després de conèixer-se l'informe.

MECANISMES DE SUPORT

Sergi Vilamala (PSC) ha instat a "establir els mecanismes entre tots per donar cobertura i seguretat jurídica als càrrecs electes", ja que en molts ens locals petits i mitjans pateixen de falta de suport tècnic per fer correctament els tràmits administratius i comptables.

David Bonvehí (CiU) ha volgut destacar el treball de l'equip de govern de l'alcalde Jordi Llopart (CiU), "que va prendre les regnes i va intentar redreçar aquesta situació".

"L'actual equip de govern està facilitant tota la informació que per llei se li reclama. No veiem el per què de fiscalitzar aquests anys, però si la resta de grups ho volen no tenim res a dir", ha afegit.

ICV-EUiA critica que el consistori de Creixell s'ha negat a fer una auditoria interna, i que després del 2010 van seguir aplicant-se, amb el vot en contra de l'oposició, despeses extrapressupostàries, contractacions d'activitats culturals i esportives sense concurs públic, i concessió a empreses privades d'equipaments municipals.

"Segons la nostra opinió, algunes irregularitats han continuat", ha argumentat Companyon, que ha descartat que fins al 2010 fossin fruit del desconeixement o la deixadesa, sinó que es van donar actuacions delictives com per exemple no pagar les cotitzacions a la Seguretat Social.

També ha lamentat la lentitud de la justícia, ja que dos regidors de Creixell van denunciar el 2010 davant de l'Oficina Antifrau irregularitats en la contractació de personal que fins al 2014 no van ser elevades a la Fiscalia, fet que ha qualificat de "problema realment greu".

SÍNDIC

El síndic Joan-Ignasi Puigdollers, que va presentar l'informe del 2006 al 2010, ha opinat al final de la comissió que "seria millor esperar que acabi el procés" per abordar una nova fiscalització del govern municipal, ja que segons la seva opinió l'Ajuntament actual està fent esforços per corregir els errors anteriors.

"Ho faria d'aquí a uns anys", ha apuntat, després d'assenyalar que després de les eleccions municipals del 24 de maig, el repartiment de regidors a Creixell fa preveure que es mantindrà l'equip de govern actual, i que a l'informe fins al 2010 --publicat aquest mes de febrer del 2015-- la Sindicatura ja ha afegit fets posteriors.

INFORME

L'informe del període 2006-2010 assenyala que el consistori no va tenir pressupost entre 2007 i 2010, i entre 2006 i 2010 es va aprovar modificacions de crèdits extraordinaris per a les quals no hi havia crèdit pressupostari.

A més, entre els anys 2006 i 2010 els ingressos estan sobrevalorats entre un 24% i un 57%, i es van fer despeses per un valor de 7,8 milions d'euros que "no havien estat imputades en el pressupost".

L'informe també alerta que, a partir del 2007, l'Ajuntament va deixar d'ingressar les quotes a la Seguretat Social, tant la quota patronal com la corresponent als treballadors, una situació que es va corregir a partir del 2011.

A més, durant el període fiscalitzat es van donar subvencions a l'Ajuntament sense que aquest al corrent en el compliment d'obligacions davant de la Seguretat Social, i tot i que l'alcalde va declarar que sí que hi estaven.

L'informe també va detectar entre el 2006 i 2010 pagaments per valor de 5,4 milions d'euros que van quedar "pendents d'aplicar al pressupost", i aquests pagaments van ser autoritzats sense que hi hagués crèdit pressupostari.

Alhora, es recullen irregularitats en tres expedients relatius al pla urbanístic del municipi: faltaven documents; no es van aplicar les clàusules penalitzadores malgrat que es van superar els períodes d'execució previstos, i cap dels tres expedients revisats van ser tramitats al registre de contractes del Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés