Publicat 29/01/2015 16:28

Iceta vol la reforma constitucional el 2016 i amb una referència "específica" per a Catalunya

Javier García Roca (constitucionalista) Miquel Iceta (PSC)
EUROPA PRESS

Defineix la seva opció com "única via" possible i crida al diàleg

BARCELONA, 29 gen. (EUROPA PRESS) -

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha assegurat que el 2016 ha de ser l'any de la reforma constitucional, i defensa incloure una referència "específica" per a Catalunya, de la mateixa manera que la disposició addicional primera de l'actual Carta Magna té una referència explícita als drets històrics dels territoris forals.

La reforma és l'"única via" possible, ha afegit aquest dijous a l'auditori del Col·legi de Periodistes de Catalunya, durant la presentació del llibre 'Pautes per a una reforma constitucional', coordinat pel catedràtic Javier García Roca.

Iceta ha dit que lo agradaria que la reforma es fes aquest any i no el pròxim, tot i que ara no ho veu possible davant de les diferents convocatòries electorals i per l'oposició del PP, que governa amb majoria absoluta.

"El que hauríem de fer és preparar-nos per a un nou gran èxit, que serà el 2016 amb un nou gran pacte constitucional", segons Iceta, que defensa que els principis de diàleg, negociació i pacte guiïn l'actuació dels dirigents polítics.

Sobre les diferències competencials entre les diferents comunitats autònomes, ha dit: "No s'haurien crear més asimetries que les inevitables".

Iceta ha recordat plantejar una reforma constitucional no és res nou per al PSC, sinó que porta molts anys fent aquesta reivindicació en àmbits com el sistema de finançament autonòmic, el sistema electoral i el paper del Senat.

Pel que fa a l'Estatut, està convençut que el 2004 s'havia de reformar el del 1979, en comptes d'obrir-se al Parlament una ponència per fer-ne un de nou: "Sóc més partidari de la reforma" que de començar des de zero, ha observat.

"OBSOLESCÈNCIA" CONSTITUCIONAL

El catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat Complutense de Madrid, Javier García Roca, ha apreciat que hi ha "obsolescència" en la Constitució del 1978, i ha destacat que la reforma la defensen PSOE, UPyD, C's i --segons la seva opinió-- també IU i Podem, tot i que les dues forces parlen de 'procés constituent'.

"Sense reforma no hi ha Constitució. La Constitució no es reforma posant-la en un sagrari sinó actualitzant-la constantment", com han fet altres Estats europeus, ha defensat.

El també constitucionalista Eliseo Aja ha assegurat que la independència de Catalunya seria un fracàs de l'actual Carta Magna i "de les persones que han gestionat l'aplicació de la Constitució perquè no han estat capaços de reformar-la per integrar a Catalunya".

Tant García Roca com Aja no són partidaris d'incloure en una reforma constitucional una referència explícita a Catalunya, tot i que creuen que s'haurien d'introduir singularitats a l'articulat general, com les competències en matèria de llengua pròpia en les autonomies que la tenen.

A l'acte també hi havia de participar el líder d'UDC i portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, que ha excusat la seva assistència per motius de salut, i han acudit el president de la Generalitat entre 2006 i 2010, José Montilla, i diversos membres de l'executiva del PSC; entre ells Assumpta Escarp, Meritxell Batet i Carles Martí.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés