Publicat 14/2/2019 13:38:28CET

Iceta veu difícil mantenir la legislatura, que es "carreguen" la dreta i els independentistes

Miquel Iceta
EUROPA PRESS

BILBAO, 14 febr. (EUROPA PRESS) -

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha afirmat que veu "molt difícil" que es pugui mantenir la legislatura i considera que no se l'ha "carregada" la proposta del relator a Catalunya, sinó "una dreta que mai no accepta del tot que governin altres partits" i els partits independentistes catalans, que han fet "un clcul equivocat".

En una entrevista concedida a Radio Euskadi, recollida per Europa Press, ha eludit "especular" sobre la convocatria d'eleccions generals després de rebutjar-se el projecte de pressupostos aquest dimecres, encara que ha augurat que "tots els partits tindran al cap les eleccions, siguin quan siguin, i per tant entrarem en una dinmica preelectoral desaforada passi el que passi".

Per la seva banda, ha dit veure "molt difícil" que es pugui mantenir la legislatura, per ha precisat que "la decisió depn del president del Govern espanyol", que, segons ha apuntat, "no ha buscat una convocatria anticipada".

Iceta ha considerat que la possibilitat de mantenir la majoria que va donar suport a la moció de censura contra Mariano Rajoy "va morir" aquell mateix dia perqu, segons ha apuntat, "no hi havia una majoria parlamentria de govern", sinó "una majoria conjuntural per desplaar el PP" i, a partir de llavors, el PSOE "havia de buscar permanentment els seus suports".

El dirigent catal ha lamentat que l'independentisme ha tornat a cometre "un error del tipus del 27 d'octubre" perqu, "podent optar entre una solució bona i una altra dolenta, ha triat la dolenta, com sempre".

Així mateix, ha destacat que, en aquest cas, els partits independentistes "han unit els seus vots als de la dreta" --amb la qual cosa "s'ha desmentit" l'acusació que el PSOE tenia "un acord amb els independentistes que prcticament venia Espanya"--, i han "tombat" els pressupostos "fins i tot abans de ser discutits".

Després d'indicar que "hauria estat molt més prudent deixar la porta oberta" i decidir en "el vot final" a l'abril, ha lamentat que, "per les raons que siguin --probablement tinguin a veure amb el judici al Suprem--, l'independentisme no ha volgut arriscar-se a que li diguin que est pactant amb el PSOE" i s'ha obert "un escenari de més incertesa i inestabilitat", en el qual "hem perdut tots" perqu el projecte de comptes era "bo per a Catalunya".

Iceta ha advertit que s'obre "la possibilitat a una alternativa política d'una dreta que no vol el dileg".

EL RELATOR

Per altra banda, preguntat sobre si considera que la proposta de la figura del relator a Catalunya és el que s'ha "carregat" la legislatura, ha respost que "espera que no".

"Se l'ha carregada una dreta que mai no accepta del tot que governin altres partits i sempre s'ha considerat la propietria del poder a Espanya i considera ocupes els governs que siguin d'un altre signe polític, i també els independentistes, que han fet una vegada més un clcul equivocat de les seves fortaleses i les seves febleses i les convenincies del país", ha insistit.

En relació amb l'oposició a la figura del relator per part de dirigents socialistes com l'expresident Felipe González, ha precisat que "no és el relator el que afebleix les institucions", encara que ha dit compartir amb l'expresident que "el dileg fonamental ha de produir-se en les institucions". "Ara bé, si hi havia una taula de partits i una persona que exercia de coordinador, aix no és un risc per a les institucions", ha apuntat.

Iceta ha assegurat que, malgrat "les incomprensions, confusions o susceptibilitats" que s'hagin pogut donar, "Pedro Sánchez es mantenia estrictament en el terreny que ell fixa al Congrés: un dileg dins de la llei".

En un partit "molt ampli" i amb "veus diverses", no considera que les crítiques que s'han donat hagin estat "determinants en res" perqu "són opinions rellevants, per la que compta és la del president del Govern central". A més, ha apuntat que, després de la concentració a Madrid de diumenge passat, "alguns que plantejaven algun interrogant, quan han vist la reacció de la dreta, van veure que algú estava intentant utilitzar un dileg imprescindible com a pretext per tombar el govern espanyol".

El dirigent del PSC ha afirmat, en qualsevol cas, que es "nega a dir que ha fracassat el dileg" perqu "no veu una altra sortida" i, per tant, "si no ha estat aquesta vegada, ser una altra i, si no ha estat en aquest format, ser en un altre". "No s'arregla ni per decret, ni amb oracions. S'arregla parlant i trobant una solució acordada", ha afegit.

En aquesta línia, ha considerat que el judici als dirigents del procés és "el resultat del fracs de la política" i també "impedeix probablement, almenys a curt termini, seguir fent política amb normalitat". "Per el moment arribar i el dileg s'acabar obrint pas", ha assenyalat, i ha advertit que "per a nosaltres ser sempre dins de la llei".