MADRID 21 nov. (EUROPA PRESS) -
L'ex-vicepresident del Govern central i exlíder socialista Alfredo Pérez Rubalcaba, mort al 2019, pensava que el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, "no era un socialista" ni un "socialdemcrata", sinó que "el tenia per un radical d'esquerres", segons revela el primer secretari de PSC, Miquel Iceta, en una biografia sobre l'histric dirigent socialista que ha escrit el periodista Antonio Caño.
El testimoniatge del líder dels socialistes catalans és un dels que Caño recull en el llibre 'Rubalcaba. Un polític de deb', de l'editorial Plaza Janés, que es publicar el proper dia 26. En aquest relata la influncia i el paper que va jugar el reconegut polític socialista en alguns dels principals episodis de la histria recent, com la fi d'ETA, el conflicte catal o l'abdicació del Rei Joan Carles I.
En aquesta biografia, l'exdirector de El País també relata l'etapa de Rubalcaba com a secretari general del PSOE entre el 2012 i el 2014; la seva rivalitat amb l'exministra de Defensa, Carme Chacón; i la seva relació amb l'actual president del Govern central, que el va rellevar al capdavant dels socialistes al 2014.
Segons relata Iceta, Sánchez no va voler atendre l'experincia i els consells de Rubalcaba per exercir el seu crrec, i fins i tot desconfiava de les intencions del seu predecessor i preferia mantenir una distncia.
Referent a aix, l'autor assegura que el líder del PSC confessa en la seva entrevista amb ell que consultava constantment amb Rubalcaba sense que Sánchez ho sabés, perqu necessitava saber el seu punt de vista, i que pensava que Sánchez també ho necessitava.
"Jo aix a Pedro l'hi he dit alguna vegada, el que passa és que Pedro per a aix és molt especial", afirma Iceta. "Jo sempre li deia a Pedro: 'Ets tu el que tens el poder, per tant, ets tu el que ha de prendre la iniciativa. Si tu demanes opinió, ningú te la negar, i si demanes un gestió concreta, te la faran", relata.
No obstant aix, reconeix Iceta que "amb Rubalcaba no hi va haver manera". "I crec que que és veritat que aix el va perdre, perqu Rubalcaba tenia una experincia, un coneixement, un rigor de les coses", enalteix el que era el seu amic, tot i que discrepaven, tal com es recull en el llibre.
PROPOSTA DE REFORMA DE LA CONSTITUCIÓ
Aquesta biografia també explica com Rubalcaba va dissenyar al 2013, quan era líder de l'oposició i quan comenava a tensionarse la situació a Catalunya, una proposta de reforma de la Constitució que li va lliurar al llavors president Mariano Rajoy; un document que el cap de l'Executiu espanyol li va passar a la seva vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría per procedir a la seva anlisi, per que finalment va descartar.
Sobre la lluita antiterrorista, l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero explica en el llibre que la contribució per a la fi d'ETA del que va ser el seu ministre de l'Interior i després també vicepresident va ser "indispensable".
VA CONVNCER JOAN CARLES I PERQU S'OPERÉS A ESPANYA DESPRÉS DE BOTSWANA
Quant a la relació de Rubalcaba amb Joan Carles I, l'expresident Felipe González assegura en el llibre que el rei emrit "l'estimava de deb", cosa que es deu, segons recorda Caño que explicava Rubalcaba, al fet que sempre li deia la veritat.
És per aix que, segons aquesta biografia, Rajoy i el que va ser cap de la casa del rei des del 2011 fins l'abdicació de Joan Carles I, Rafael Spottorno, van recórrer a Rubalcaba perqu convencés el monarca que s'operés a Espanya i no als Estats Units quan es va trencar el maluc de cacera a Botswana.
També relata l'exdirigent socialista i m dreta de Rubalcaba Elena Valenciano que Rubalcaba "va haver de fer una dimissió a cmera lenta" com a secretari general del PSOE perqu ja sabia que Joan Carles I abdicaria "i no se'n podia anar sense deixar-ho resolt".