Publicat 24/11/2019 11:19:09 +01:00CET

Iceta (PSC) demana "no bloquejar un govern que aposta pel diàleg"

El secretari general del PSC, Miquel Iceta (Arxiu).
David Zorrakino - Europa Press

BARCELONA, 24 nov. (EUROPA PRESS) -

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha demanat "no bloquejar un govern que aposta pel diàleg" i ha reclamat que aquest diàleg s'iniciï molt discretament, en les seves paraules.

En una entrevista aquest diumenge a Rac1 que ha recollit Europa Press, Iceta s'ha mostrat optimista de cara a la investidura del president del Govern central en funcions, Pedro Sánchez, i ha apuntat que "els qui diuen que volen diàleg no poden impedir-lo".

"Si es vol una relació entre governs hi ha un mecanisme que serveix per això", ha defensat Iceta, qui ha dubtat si el president de la Generalitat, Quim Torra, és la persona més adequada per fer d'interlocutor.

El líder del PSC ha opinat que a Catalunya s'està pagant una frustració per unes expectatives generades, i ha defensat que això es resoldrà si hi ha ganes de dialogar i amb molt de treball.

NO SERIA MINISTRE

Ha afirmat que rebutjaria ser ministre: "No puc fallar la meva gent", i ha assegurat que li feia il·lusió ser president del Senat, però que li fa més il·lusió ser president de la Generalitat, en les seves paraules.

Iceta ha apostat per un autogovern de millor qualitat, en què la Generalitat "més que disposar de més competències, pugui exercir plenament les competències que té", i ha opinat que el Tribunal Constitucional tendeix a donar la raó a l'Estat.

"Hi ha un Tribunal Constitucional que tendeix a donar la raó a l'Estat quan hi ha conflictes de competències, perquè l'Estat o els governs tendeixen a una via expansiva del poder", ha argumentat Iceta.

"PROBLEMA AMB L'ANGLÈS"

Sobre la immersió lingüística a Catalunya, el primer secretari socialista ha assegurat que en algunes zones de l'àrea metropolitana de Barcelona cal reforçar el català, ha destacat que "el castellà no té problemes, però té marge de millora", i ha afirmat que si hi ha algun problema és amb l'anglès.

"En part, l'independentisme ha instrumentalitzat el català. Els nacionalismes tendeixen a utilitzar la llengua com un factor de cohesió i de vegades d'enfrontaments", ha dit Iceta, que ha demanat empoderar més els professors i les escoles.