Actualitzat 22/02/2020 12:14

Iceta (PSC) demana aprofitar la taula i veu "un gravíssim error" exigir un mediador

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, el 14 de desembre del 2019.
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS - Archivo

BARCELONA, 22 febr. (EUROPA PRESS) -

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha afirmat aquest dissabte que seria irresponsable desaprofitar l'oportunitat d'engegar la taula de dileg entre l'executiu central i el Govern, i ha considerat que "seria un gravíssim error" posar-hi més condicions que les que van acordar el PSOE i ERC, com la presncia d'un mediador.

"No és moment ni de mediadors ni de relators ni de notaris. És un moment de crear confiana i, per tant, segurament com més directa i menys intermediada millor", ha defensat en una entrevista del diari 'Ara' que ha recollit Europa Press.

Ha afegit que, així i tot, una negociació no funciona per si sola sinó que "ha de tenir un mecanisme de poder repartir feina, encarregar papers i encarregar a gent que faci un esfor d'aproximació".

Sobre la primera reunió, que es preveu que se celebri dimecres, espera que s'hi acordi una metodologia de treball, encara que no preveu grans resultats: "Tampoc no m'agradaria que entre tots aixequéssim una expectativa que després ens portés a la frustració".

Ha criticat que una part vulgui comenar la negociació pels punts en qu hi ha posicions més distanciades, i ha afalagat "una aproximació més pragmtica per part d'ERC".

"BLOQUEJATS" SI COMENCEN PER L'AMNISTIA

Respecte a les reivindicacions d'amnistia i autodeterminació que comparteixen JxCat i ERC, ha dit: "Saben que si aix és el plantejament inicial i no sortim d'aquí ens quedarem clavats o bloquejats per sempre més".

També ha assegurat que l'amnistia "no és practicable" i que no es donen les circumstncies per aplicar-la, encara que ha avisat que hi ha altres mecanismes com les mesures de grcia, la política penitenciria, la reforma del Codi Penal i l'indult, i ha afegit que sap que el líder d'ERC, Oriol Junqueras, ja ho va rebutjar.

Ha defensat una reforma parallela de la Constitució i l'Estatut i, encara que actualment no hi ha prou majoria al Parlament per fer-ho, considera que no s'ha de renunciar a aquesta opció: "Perqu no ens pugui tornar a passar que un Tribunal Constitucional ens digui que hem intentat a través d'una reforma estatutria fer una reforma constitucional".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés