Iceta prioritza apostar pel diàleg encara que pugui tenir un cost electoral: "M'és igual"

Publicat 10/1/2020 10:33:00CET
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en una entrevista d'Europa Press, a Barcelona, el 9 de gener del 2020.
David Zorrakino - Europa Press

Creu que una sentència en ferm inhabilita Torra per ser president

BARCELONA, 10 gen. (EUROPA PRESS) -

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha assegurat que el seu partit continuarà apostant per la resolució del conflicte català mitjançant el diàleg tot i que això pugui tenir un desgast i un cost a les urnes: "M'és igual".

"El problema que tenim entre mans només se soluciona amb diàleg. Que això pot tenir costos? Potser sí. Però què és més important: el cost que pugui tenir per a un partit o la cerca d'una solució acordada que necessita el país? No en tenim cap mena de dubte", ha resolt en una entrevista d'Europa Press.

A Iceta no el preocupa que el PP cridi els votants socialistes a apostar pels populars després de l'acord d'investidura entre el PSOE i ERC: "Si convida els socialistes o persones que han votat els socialistes a obrir les portes del Govern d'Espanya a Vox, que ho faci".

Sobre si el preocupa que sorgeixin noves forces polítiques que rebutgin pactar amb els independentistes i que mirin d'ocupar el seu espai, ha ironitzat: "Que ho provin. Per a mi, com més partits, millor. Com més dividits estiguin els altres, millor".

Ha fet referència a l'expressió que va utilitzar el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, sobre no dormir tranquil i ha assegurat que a ell només li impediria dormir tranquil no haver fet "tot el possible per solucionar un problema que manté la política catalana bloquejada des del 2012".

SOLUCIONS DEL 60 O 70%

Iceta ha fet referència a dades del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat (CEO) per recordar que els percentatges a favor i en contra de la independència estan molt renyits i ha apostat per "trobar una solució que pugui concitar una majoria tan àmplia com sigui possible".

"És obvi que la solució hauria d'acontentar com a mínim un 60 o un 70% de la ciutadania perquè, si no, ens trobem en aquest bloqueig actual. Per tant, això requerirà temps i disposició a moure's", ha raonat.

INHABILITACIÓ DE TORRA

El primer secretari socialista s'ha posicionat en contra que la Junta Electoral Central (JEC) s'hagi avançat al Tribunal Suprem i hagi plantejat la inhabilitació del president Quim Torra per la via de retirar-li l'acta de diputat, perquè opina que la JEC s'hauria d'haver inhibit en favor del Suprem.

La llei de presidència explicita que cal ser diputat per ser investit president, i veus des del Govern defensen que perdre la condició de diputat comporta perdre la possibilitat de ser investit, però no de mantenir-se en el càrrec, i aquí Iceta sí que considera que pot haver-hi diferents interpretacions, però no si el Suprem l'inhabilita com a president.

"Els serveis jurídics del Parlament són els que van dir que, si no era diputat, no podria ser president; i, en canvi, alguns diuen que no podria ser elegit president, però que, com que ja ho és, no hauria de deixar de ser-ho", ha reconegut.

"El que no és opinable és que una sentència ferma d'inhabilitació impediria que pogués continuar sent president perquè així ho diuen les lleis catalanes, i veig que alguns membres del Govern també han d'opinar igual perquè s'han pronunciat sobre la qüestió", ha dit en referència al vicepresident del Govern i dirigent d'ERC, Pere Aragonès.

En cas de ser inhabilitat en ferm, Iceta creu que haurien de convocar-se eleccions, però assumeix que la llei permet al Parlament elegir un nou president, encara que "per fer-ho cal trobar un candidat que tingui una majoria suficient".

Ha defensat que una sentència d'inhabilitació del Suprem desencadenaria automàticament el procediment pel qual el vicepresident assumiria certes funcions de la presidència i s'obriria el termini perquè la cambra trobés un substitut a Torra, encara que sap que hi ha qui defensa que és el Parlament qui ha d'iniciar aquest procés.

Sobre si l'acord al qual es va arribar amb els republicans de cara a la investidura de Sánchez podria obrir la porta al fet que els socialistes facilitessin la investidura d'un eventual candidat a proposta d'ERC, ha ironitzat: "Em sembla que amb una abstenció no en tenen prou".

Per tot això, ha insistit a avançar els comicis: "No podem anar a una legislatura agònica. Ara el que ens convé és obrir un altre capítol. La majoria independentista té dret a buscar un altre candidat i fer-lo president? Sí, és legal i legítim. Ara bé, jo crec que, tal com estan les coses, ens convé que siguin governs tan sòlids com sigui possible".

Contador