Publicat 16/11/2019 17:47:11 +01:00CET

Iceta: no hi haurà reforma constitucional aquesta legislatura però demana "avanços pragmàtics"

Miquel Iceta (PSC), Esther Niubó (Fundació Campalans), Joan Tardà (ERC), Jéssica Albicach (comuns), Ferran Pedret (PSC), Nacho Martín Blanco (Cs) i Astrid Barrio (Lliga Democràtica): IV Convenció Federalista de la Fundació Rafael Campalans a Barcelona
EUROPA PRESS

"Negociar més autogovern és incompatible a mantenir oberta la possibilitat de trencar"

BARCELONA, 16 nov. (EUROPA PRESS) -

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha dit aquest dissabte que no hi haurà reforma constitucional en aquesta legislatura, però ha demanat "avanços pragmàtics" en aquesta direcció.

Ho ha dit en la IV Convenció Federalista de la Fundació Rafael Campalans a Barcelona, que també ha celebrat un debat amb l'exministre José Manuel García-Margallo (PP); el diputat del PSC al Parlament, Ferran Pedret; la líder d'ECP al Parlament, Jéssica Albiach; l'exdiputat d'ERC al Congrés, Joan Tardà; el diputat de Cs al Parlament Nacho Martín Blanco; la presidenta de Lliga Democràtica, Astrid Barrio, i la directora de la fundació, Esther Niubó.

Segons Iceta, en aquests moments no es donen les condicions per a una reforma constitucional, i ha afegit que la divergència en les forces polítiques és molt gran i no ho permet.

Ha sostingut que sí que s'avançaria "molt ràpidament" si la posició del PP fos la de l'exminsitre Margallo, però també ha dit que el mateix podria dir el PP de certs sectors del PSOE més refractaris, segons Iceta.

Ha apel·lat al "dret a conviure" de sentiments i identitats diferents, i ha demanat revisar aquestes lleis de convivència des d'una perspectiva reformista, amb l'obligació d'apropar-se a una situació millor.

NEGOCIAR AUTOGOVERN

Sobre Catalunya, ha advertit que "negociar més autogovern és incompatible a mantenir oberta la via de trencar" i ha afegit que la perspectiva d'aquesta voluntat de ruptura imminent fa impossible una negociació d'autogovern.

Iceta ha afirmat que no es pot tancar els ulls davant la realitat que "hi ha molta gent que vol separar-se", però ha demanat no caure en la resignació, sinó descartar la reculada i avançar en autogovern, el finançament i la participació en polítiques estatals.

"Continuo pensant que és millor tenir un disseny de conjunt que una solució singular", ha assegurat Iceta sobre l'encaix de Catalunya a Espanya, i s'ha preguntat de què serveix fer un esforç de millora parcial si la perspectiva de la ruptura continua viva.

CULTURA FEDERAL

Ha insistit que "la perspectiva d'una ruptura imminent fa impossible una reforma necessària o possibilista" i que, perquè hi hagi més autogovern, cal més lleialtat i més federació.

Iceta ha apuntat que a Espanya cal que la cambra de representació territorial respongui a aquesta funció, i ha explicat que quan es va redactar la Constitució encara no estava dissenyat el model territorial: "És lògic que el Senat que coneixem no respongui a la voluntat inicial dels constituents".

També ha apel·lat a la cultura federal, que "no és mai puntual, no es crea per llei ni per decret", sinó que ha opinat que forma part d'un procés, en què la ciutadania es convenci que la cooperació és millor que la confrontació.