Publicat 13/3/2019 15:19:13 +01:00CET

Iceta diu que Puigdemont no podr exercir de diputat i demana que no "enganyi" una altra vegada la gent

Iceta recuerda la figura de Martín Toval al lado de los obreros y lo reivindica
EUROPA PRESS

Creu que si el Govern de la Generalitat no accepta l'ordre de la JEC de retirar els llaos ha de presentar un recurs

GIRONA, 13 mar� (EUROPA PRESS) -

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha assegurat aquest dimecres que l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont no podr exercir com a diputat sense recollir l'acta a la Junta Electoral Central (JEC), per la qual cosa li ha demanat "que no torni a enganyar, sobretot per respecte a la gent que el vota".

En declaracions als periodistes després de reunir-se a Blanes (Girona) amb representants del PSC a Girona i amb empresaris, el líder dels socialistes catalans ha rebutjat la tesi defensada des de l'entorn de Puigdemont que podr ser eurodiputat sense recollir la seva acta a la JEC i, a partir de llavors, tindr immunitat.

Així, preguntat per l'afirmació de l'expresident que tornar de Brusselles si és elegit eurodiputat ha qüestionat: "Aix ja ho va dir, no? Va dir que si guanyava les eleccions tornaria i encara l'esperem. Crec que que cal ser molt conscient de les coses que es poden i de les que no".

Ha assegurat que l'expresident es pot presentar en les eleccions i que pot sortir elegit, per ha insistit que, després, ha de recollir la seva credencial a la JEC i que llavors "corre el risc que la justícia, que l'est buscant, el reclami".

"No acabo d'entendre aquest inters de promoure un nou engany, perqu hi ha coses que no poden ser. Hem tingut pronunciaments de juristes de la JEC que expliquen com una persona accedeix a la condició de diputat, i s'hi accedeix quan es retira una credencial, no abans", ha subratllat.

També ha rebutjat l'afirmació del conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, que aquest mateix dimecres ha assegurat: "Els drets polítics no estan garantits a Espanya. Ara hem de veure si estan garantits a Europa. Europa se la juga amb aquesta qüestió".

Iceta ha emplaat el conseller a fer una llista de les persones que han estat elegides a l'Europarlament i "no han pogut exercir el seu crrec perqu no han complert amb la legislació nacional" i ha comptabilitzat cinc o sis casos.

"Aix que Europa se la jugui... Jo no dubto que avui totes les capitals europees no parlen d'una altra cosa", ha ironitzat, i ha emplaat a tots a fer política de deb, presentar els candidats que cadascú vulgui, per sabent que alguns no estaran en condicions d'exercir la responsabilitat.

LLAOS GROCS

Preguntat per l'ordre de la JEC a la Generalitat de retirar la simbologia dels edificis públics, ha dit que el Govern "té l'oportunitat de recórrer-la" si considera que no s'ajusta al dret i que a ell li sembla bé que ho faci.

Ha subratllat que els ajuntaments també són institucions i ha distingit els símbols que es colloquen als edificis públics puntualment amb motiu d'una efemride o commemoració d'aquells que pengen de les faanes de les administracions "permanentment", cosa que considera que va en contra de la neutralitat política que han de mantenir, perqu estan al servei de la ciutadania.

Preguntat per les declaracions de la consellera de Presidncia i número dos de JxCat a l'Alcaldia de Barcelona, Elsa Artadi, que va assegurar que l'Executiu de Quim Torra donaria una "resposta combativa" a la JEC, el dirigent socialista ha assegurat que presentar un recurs és molt combatiu.

El que sí que ha descartat és que Torra no doni compliment a la resolució de la Junta: "A mi no se m'ocorre que un governant democrtic no faci cas de les resolucions judicials. És que no m'ho vull ni imaginar".