Publicat 19/10/2019 17:48:47 +02:00CET

Iceta demana a Torra que "s'aparti" i li diu que el diàleg no és amb Sánchez sinó amb la societat catalana

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, aquest dissabte a Jaén.
EUROPA PRESS

JAÉN, 19 oct. (EUROPA PRESS) -

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha demanat al president de la Generalitat, Quim Torra, que "s'aparti" perquè sigui un altre president el pugui parlar en nom del conjunt de la societat catalana ja que "els nostres problemes en aquests moments d'acord i de diàleg no són tant una negociació entre ell i el Govern d'Espanya" sinó "un diàleg amb la part de Catalunya que ell s'obstina en no voler veure i en no voler de vegades ni tan sols reconèixer".

Miquel Iceta, que ha assistit a una reunió del Comitè Electoral Local del PSOE de Jaén, ha indicat als periodistes que el primer que caldria dir a Torra és que "ja no representa ni a la meitat dels catalans" perquè a l'actualitat "representa als sectors més radicals de l'independentisme " i "ha perdut la condició de representant de tots".

Ha afegit que a Catalunya "hi ha una sensació creixent de desgovern" i "molta gent està veient que el Govern de debò és el d'Espanya, i això l'hi diu un catalanista que no ho diu amb alegria". Ha afegit que el PSC i la societat catalana en el seu conjunt va lluitar "moltíssim perquè hi hagués unes institucions catalanes d'autogovern potents" i ara sent "preocupació i tristesa".

Per això, ha emplaçat Torra al fet que, si vol dialogar de veritat, no ho faci demanant una reunió amb Pedro Sánchez, sinó que "comenci a dialogar amb el conjunt de la societat catalana, amb els qui representen als qui no pensen com ell".

I és que, segons el màxim responsable dels socialistes catalans, Torra ha de començar per reconèixer que "existeix una divisió molt gran" i que "la independència ha fracturat aquesta unió que hi havia a favor de l'autogovern" ja que "alguns cercant una quimera impossible, unilateral i il·legal estan a prop de fer-nos perdre l'autogovern".

"Torra no està a l'alçada. El millor que podria fer si realment estima Catalunya és apartar-se i deixar que un altre president faci allò que ell és incapaç de fer: parlar en nom de conjunt i preservar la convivència, la seguretat i l'autogovern".

En aquest sentit, ha apuntat que a Catalunya s'estan produint unes manifestacions pacífiques "dignes d'encomi", però també "s'estan produint uns brots de violència que mereixen no només la condemna" sinó també "el rebuig, l'aïllament i un combat democràtic i també policial per preservar els interessos i els drets de tothom".

Per a Iceta, Torra està demostrant que "parla només a una part del país i no pot parlar en nom de Catalunya". Per això ha incidit a crear "un espai de diàleg" amb la resta de forces polítiques catalanes, al mateix temps que ha instat el president de Catalunya a no "desenfocar" i a donar "ple suport" als Mossos i a les forces i cossos de seguretat de l'Estat que "estan intentant defensar els drets i llibertats de tots".

CRIDA A ESQUERRA

El primer secretari del PSC ha lamentat també que el president i el govern de Catalunya hagi optat per "minimitzar" les protestes violentes en comptes de condemnar-les. En aquest sentit, ha apuntat que a Lleida van ser precisament manifestants independentistes els qui es van posar davant de les forces de seguretat per evitar que la Policia fos agredida a pedrades.

"Aquest és el camí a seguir perquè la independència no té res a veure amb la violència, però això cal demostrar-ho quan es produeixen actes de violència", ha dit Iceta i ha afegit que a la societat catalana hi ha "energia i intel·ligència suficient per superar aquesta situació" però no amb un president, Torra, que "no està a l'alçada".

En aquest sentit ha fet una crida a ERC. "Ells el van col·locar (a Torra). Ara sembla que no estan molt d'acord amb com porta les coses. Doncs ells tenen l'oportunitat i la responsabilitat d'apartar-lo" perquè a Catalunya hi ha "un problema important", però "no ens podem permetre que sigui "el mateix president i el mateix Govern els qui agreugin aquest problema".