Actualitzat 01/07/2021 10:47

Iceta defensa votar en referèndum un acord sobre l'autogovern i el finançament català

Archivo - Arxiu - El ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta
EUROPA PRESS/E. Parra. POOL - Europa Press

"Som als inicis d'un camí que ens ha de portar a un Estat veritablement federal"

BARCELONA, 1 jul. (EUROPA PRESS) -

El ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta, ha defensat aquest dijous votar en referèndum un "gran acord sobre autogovern, finançament i participació de les comunitats en el disseny de les polítiques de l'Estat", dins el diàleg entre el Govern central i la Generalitat.

En una entrevista a Catalunya Ràdio que ha recollit Europa Press, ha sostingut que és la proposta més raonable i més desitjable: "Ara, en aquests processos cal ser molt prudent, perquè la solució l'hem de construir entre tots".

"No és tan important el que es posi sobre la taula sinó la voluntat d'acostar posicions i que arribem a una solució que pugui satisfer raonablement una majoria", que no creu que s'aconsegueixi de manera immediata.

Ha apostat per activar el diàleg des de tots els mecanismes institucionals i polítics, "però sens dubte la taula entre governs té prioritat en el sentit que és un instrument específic".

També ha destacat que a Catalunya encara no s'han desenvolupat totes les competències autonòmiques previstes en l'Estatut del 2006 i que hi ha "uns problemes de finançament que tothom accepta", assumptes que veu necessari abordar.

"No tenim estructures de tipus federal, que és el que permetria compaginar l'autogovern amb el govern compartit, això que ara s'ha anomenat cogovernança. Som als inicis d'un camí que ens ha de portar a un Estat veritablement federal", ha subratllat.

Quan li han preguntat si preveuen un tracte diferenciat per a Catalunya, ha dit: "Tot el bé que vull per a mi, el vull per als altres", i ha recordat que Catalunya ja exerceix competències que altres comunitats no tenen, com les penitenciàries, que el País Basc no ha assumit fins ara.

Amb tot, ha defensat que l'estat de les autonomies permet fer "vestits a mida", i s'ha obert a aplicar mesures específiques per a Catalunya si hi hagués un acord, com es va fer amb els drets forals amb la disposició addicional primera de la Constitució.

Tot i que hi ha veus que han plantejat incloure una disposició addicional semblant per a Catalunya --ha detallat-- el Govern central no té "una posició tancada", sinó que mirarà de trobar una solució pactada de comú acord.

Iceta també ha defensat que en la taula de diàleg la Generalitat pot plantejar el que consideri --com un referèndum d'independència, que l'executiu rebutja--: "La taula de diàleg es fa per parlar de tot. Ara, alguns creuen que parlar de tot és que se'ls donarà la raó en tot".

AMNISTIA I TRIBUNAL DE COMPTES

D'altra banda, ha rebutjat aprovar una amnistia per als independentistes investigats per causes relacionades amb l'1-O, una mesura que veu pròpia de moments de "canvi de règim" i que van rebutjar els lletrats del Congrés perquè la van considerar inconstitucional, ha recordat.

Sobre les causes del Tribunal de Comptes contra ex-alts càrrecs de la Generalitat, ha afirmat que "s'ha d'esperar que acabi la tramitació del procediment" en aquest òrgan i ha recordat que la seva decisió és recurrible davant les instàncies judicials.

"Ara sembla que hàgim descobert el Tribunal de Comptes, que existeix fa molts anys i demana responsabilitats als electes sobre els fons públics", i en aquestes causes ha reivindicat els indults com una mesura per avançar en el diàleg i la concòrdia a Catalunya, en les seves paraules.

CODI PENAL I GOVERN

Ha avançat que el PSOE "no té previst" tipificar com un delicte la convocatòria de referèndums il·legals, mentre que sí preveuen reformar la sedició, tot i que Iceta no ha detallat quan.

Sobre si aquesta reforma permetria a l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont tornar sense ser jutjat per l'1-O, ha dit: "Si es fa, no sé en què consistirà. Però li haig de dir que tothom ha de comparèixer davant la justícia quan la justícia els requereix".

"El Govern central no té la previsió de fer indults anticipats i considera que tot espanyol requerit per la justícia ha de fer front a les imputacions que se li facin", ha afegit.

Sobre una remodelació del Govern central, ha afirmat que no li consta i que ara està "molt abocat" en el ministeri, per la qual cosa no es planteja altres funcions ni ser portaveu.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés