Publicat 3/10/2019 11:23:47 +02:00CET

Iceta creu que el Govern central aplicarà el 155 si es trenca la legalitat i el PSC li donarà "suport total"

Segunda parte del Debate de Política General en el Parlament de Catalunya
David Zorrakino - Europa Press

Creu que "ara no" es donen les circumstàncies per aplicar-lo i que a Catalunya no hi ha terrorisme

BARCELONA, 3 oct. (EUROPA PRESS) -

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha advertit aquest dijous que, si a Catalunya es trenca la legalitat, el Govern central prendrà mesures per restablir-la, com l'aplicació de l'article 155 de la Constitució i, llavors, el PSC li donarà "suport total".

En un esmorzar-col·loqui, preguntat per si el Govern central ha d'aplicar l'article 155 o la llei de seguretat nacional, ha afirmat amb rotunditat que "ara no", però ha assegurat que si es produeix una ruptura de la legalitat l'executiu estarà obligat a prendre les mesures que calguin per recuperar-la.

"Pensar el contrari, que el Govern no farà res si hi ha una ruptura de la legalitat, és mentir. Per això, si se surten tant de mare que el Govern ha d'aplicar-lo, el Govern ho farà i tindrà el suport total del PSC", ha ressaltat.

El líder dels socialistes catalans també ha avisat al president de la Generalitat, Quim Torra, que la il·legalitat i la desobediència "no porten enlloc, o més ben dit, tornaran a portar al desastre".

"Per això, desconfiem d'expressions del tipus 'Ho tornarem a fer', perquè depenent de què tornarem a fer, tornarem a prendre mal", ha expressat en referència a l'expressió del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, en la seva declaració davant del Tribunal Suprem i que s'ha convertit en una de les màximes de l'independentisme.

Ha explicat que un dels problemes del president de la Generalitat és que no governa per a tots els catalans i l'ha advertit que "la confrontació no és el camí, com tampoc ho és dir als sectors més radicals que 'apretin'", ha dit en referència al missatge d''Apreteu' que Torra va fer als CDR en el primer aniversari de l'1-O a Sant Julià de Ramis (Girona).

"Algú ho pot malinterpretar i poden entendre que tot s'hi val i es pot convertir en un drama", ha advertit Iceta, que ha explicat que qualsevol circumstància és bona per traçar una línia clara entre projectes legítims i qualsevol forma de violència.

Ha reiterat que ningú no pot fer ni planificar cap tipus d'acció violenta en nom de cap ideal, sigui el que sigui, i "ningú que pretengui planificar o dur a terme accions violentes ha de trobar empara en cap responsable polític".

Ha insistit que la presumpció d'innocència i actuació política i judicial "no són contradictòries" i ha subratllat que a més de la persecució de delictes, també cal evitar que aquests delictes arribin a produir-se.

Després de la detenció la setmana passada d'alguns membres dels CDR per presumpte delicte de terrorisme, ha assegurat: "Crec que no hi ha terrorisme a Catalunya. Però no soc policia ni jutge. Nosaltres vam decidir la separació de poders, que el monopoli de la violència el tinguessin les forces de seguretat i l'Exèrcit".

"Però tampoc no crec que la fabricació d'explosius sigui un exercici normal, comú i desitjable", ha expressat el líder dels socialistes catalans en un esmorzar-col·loqui de Fórum Europa Tribuna Catalunya.