Publicat 13/09/2021 13:30

Iceta compara la taula de diàleg amb les converses de pau després de la guerra del Vietnam

Arxiu - El ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta
Cézaro De Luca - Europa Press

Adverteix que si la reunió se centra en l'autodeterminació i l'amnistia "ser breu i no portar a res"

MADRID, 13 set. (EUROPA PRESS) -

El ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, ha comparat aquest dilluns la taula de dileg entre el Govern central i la Generalitat amb les converses després del final de la guerra del Vietnam.

Iceta s'ha expressat d'aquesta manera quan li han preguntat per qu encara no es coneix si el president espanyol, Pedro Sánchez, assistir a aquesta reunió, prevista per a aquesta setmana. "Em recorda les converses de pau després de la guerra del Vietnam, que es va discutir molt temps si la taula era rodona, quadrada o octogonal", ha afirmat.

Iceta ha afegit que les negociacions tenen "aquest aspecte de complexitat, tot i que ha matisat que en aquest cas no es parla de la negociació després d'una guerra sinó per resoldre un "conflicte polític".

Així, ha indicat que els equips continuen treballant per fixar-ne les presncies i fins que no acabi aquesta negociació prvia no es coneixer si finalment hi assistir Sánchez o no. "És un tema complex com per negociar-ho fins l'últim moment", ha afegit.

NO ES RESOLDR "DE COP I VOLTA"

Iceta ha afirmat que més enll de la presncia de Sánchez li interessa "més" saber de qu es parlar i que en sortiran de dubtes "aviat", perqu la reunió es produir "dimecres, dijous o divendres" ats que dimarts hi ha Consell de Ministres. "Hi ha qui opina que cal ser-hi sempre i d'altres que cal limitar la presncia dels presidents a quan hi ha possibilitats d'avanos i acords", ha apuntat.

Així, ha assegurat que ni Sánchez ni el president del Govern, Pere Aragons, volen que la negociació "descarrili el primer dia" i que reprendre les converses és bo "en si", tot i que no considera que el problema es resoldr "de cop i volta" perqu s'ha generat des de fa anys.

Amb tot, el ministre, que és un dels que participar en la taula, ha reconegut que els punts de vista amb els quals arriben totes dues parts són "molt diferents", la Generalitat amb l'autodeterminació i l'amnistia com els afers prioritaris i el Govern central amb "l'agenda per al retrobament" que Sánchez ja va presentar a l'aleshores president Quim Torra en la primera reunió, abans de l'esclat de la pandmia.

ACORD NECESSARI AMB EL PP

A més a més, ha insistit que hi ha un marc "de l'estat de dret" i unes majories parlamentries que condicionaran els acords que es poden arribar a aconseguir en la taula de dileg.

En aquesta línia, ha recordat que les forces que estan representades en la taula no tenen prou suport per dur a terme una reforma constitucional al Congrés, ni tampoc una reforma de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya al Parlament. "Algunes de les reformes que podrien ser la solució requereixen un suport parlamentari que no es dona".

D'aquesta manera l'aproximació inicial "més pragmtica" seria "no fiar-ho tot a una gran reforma" per a la qual no compten amb prou suport. "Una reforma constitucional requereix l'acord amb el PP, aix és així", ha recalcat Iceta, que no veu factible un acord d'aquest nivell en aquests moments per la qual cosa ha apostat per "buscar altres vies".

SI LA QÜESTIÓ ÉS L'AUTODETERMINACIÓ LA REUNIÓ SER BREU

"Són perspectives molt diferents que en algun moment es poden arribar a creuar, espero que sí", ha afirmat Iceta, que pensa que si les qüestions que es tractaran són l'autodeterminació i l'amnistia "la reunió ser breu i no portar a res".

D'aquesta manera, Iceta ha demanat evitar els assumptes en qu no es posaran d'acord i "aterrar en un terreny més pragmtic", com la lluita contra la pandmia, la recuperació econmica i l'ús dels fons europeus, segons ha esmentat. Pel ministre, dels 46 punts que havia proposat Puigdemont, n'hi havia més de 30 que eren "atendibles" i "negociables".

Finalment, Iceta ha assenyalat que tot i que el dret d'autodeterminació existeix, no est reconegut per a una situació com la de Catalunya perqu Espanya no est en la llista de les Nacions Unides sobre processos de descolonització pendents. "Hi ha discussions que no fructificaran", ha resolt.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés