Actualitzat 9/1/2019 12:03:28 CET

Iceta avisa el Govern català: si bloqueja els PGE que no els busquin pels comptes catalans

Miquel Iceta en la reunió del grup parlamentari PSC-Units
EUROPA PRESS

Demana a l'Executiu català apostar per l'estabilitat per "arreglar" la situació catalana

BARCELONA, 9 (EUROPA PRESS)

El president del grup parlamentari PSC-Units, Miquel Iceta, ha advertit que, si el Govern català bloqueja els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), que després no els busquin per aprovar els comptes catalans.

Durant la primera reunió del grup parlamentari que ha fet de manera oberta als periodistes, ha insistit que l'exigència dels socialistes és aprovar els PGE per ampliar el marge econòmic i financer de Catalunya i dels catalans, i després discutir com aplicar aquests recursos".

"Si el mateix Govern català impedeix aplicar uns beneficis per a Catalunya ampliant aquests marges, que després no ens vinguin a buscar per treure'ls les castanyes del foc" amb els pressupostos catalans, ha subratllat.

El líder dels socialistes catalans ha destacat l'actitud del Govern central i, en concret, del president Pedro Sánchez, "que està decidit a mantenir la mà estesa al diàleg".

Per això, ha instat el Govern de Quim Torra i el vicepresident de l'Executiu català i conseller d'Economia, Pere Aragonès, a aprovar els PGE perquè, a més dels compromisos que contenen per a Catalunya, suposa donar "estabilitat" a l'Estat.

Iceta ha destacat que dotar d'aquesta estabilitat a l'Estat suposa un benefici per a Catalunya: "Aquesta estabilitat política ens dona temps per arreglar la situació política que tenim entre mans".

Ha defensat que ni al Govern català ni als catalans els interessa "perdre més temps" després de destacar que, des de l'impuls del procés independentista dels darrers governs catalans, Catalunya no té ni més competències, ni més recursos, ni s'han iniciat més grans projectes ni inversions.

De fet, ha comparat la situació en els darrers anys entre la comunitat catalana i el País Basc, que va ser clau en els darrers pressupostos aprovats pel PP i que també és part en la negociació del projecte de pressupostos de Pedro Sánchez.

"Amb els PGE, Catalunya serà tractada com des de fa molt temps que no es feia, amb justícia", ha insistit el dirigent socialista.

També ha plantejat quin pot ser l'alternativa en cas d'impedir l'aprovació de les finances estatals i desestabilitzar el Govern socialista: una aliança entre PP, Cs i Vox que aposti per un "155 perpetu".

De fet, s'ha referit als líders del PP, Pablo Casado, i de Cs, Albert Rivera, als quals ha advertit que per aplicar el 155 primer ha de donar-se un incompliment de la llei, i els ha advertit que aquest article no està pensat per "acabar amb l'independentisme".

SÁNCHEZ A BARCELONA

El líder socialista ha destacat la visita del president del Govern central el dissabte al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB) quan a les 12.00 hores farà al costat d'ell un acte polític.

El divendres, l'Executiu de Sánchez té previst presentar el projecte de PGE al Congrés i Iceta ha subratllat que "no és casual" que un dia després viatgi a Barcelona i ha desvelat que en aquesta presentació es mostrarà una mesura nova que farà més difícil que el Govern català rebutgi aprovar-los.

"Alguns hem estat treballant. Us puc dir que encara tindrem un altre argument en favor de l'aprovació dels pressupostos", ha insinuat.

L'acte del dissabte també servirà perquè tant la família socialista "faci pinya" al voltant de la candidatura de Jaume Collboni a l'alcaldia de Barcelona, després de les notícies publicades sobre possibles alternatives a la seva candidatura.