Preveu aprovar l'Estatut de l'Artista el 2022 i demana no témer a la cocapitalitat cultural
BARCELONA, 15 nov. (EUROPA PRESS) -
El ministre de Cultura i Esports del Govern central, Miquel Iceta, ha apostat aquest dilluns per combinar "mesures d'mbit divers" i no només quotes en la futura llei de l'audiovisual per promoure la presncia del catal, el basc i el gallec en les plataformes digitals.
El ministre considera que la millor solució seria dur a terme aquesta combinació de mesures davant "la dificultat que hi ha en el món actual de fer prevaler determinats criteris en el món audiovisual", i ha posat d'exemple la llei del cinema catalana, que malgrat establir unes quotes de doblatge del 25%, només s'arriba al 3%.
"De vegades no n'hi ha prou amb proclamar les coses ni amb posar-les en una llei", ha sostingut el titular de Cultura i Esports.
En matria cultural, preveu aprovar l'Estatut de l'Artista abans d'acabar el 2022 i ha defensat el conveni de cocapitalitat cultural i científica de Barcelona, perqu allega que "encara fa por i hi ha qui ho vol aprofitar per enfrontar territoris".
"El compromís del Govern central, i sobre la base de les converses que he tingut amb els ministres implicats, al llarg del 2022 aconseguirem aprovar els elements centrals de l'Estatut de l'Artista", ha assegurat en el Fórum Europa, després de recordar que hi ha una comissió interministerial que hi treballa i comportar la modificació de desenes de reformes de lleis específiques.
També ha explicat que s'inclinen per aquesta microcirurgia normativa i no per impulsar una llei prpia per promoure que els creadors "puguin exercir la seva feina en un marc estable, amb una remuneració digna i que la societat se'n benefici".
Segons Iceta, els artistes no tenen un rgim d'ingressos permanent o estable, per la qual cosa considera que no se'ls ha d'aplicar la mateixa legislació que s'aplica a activitats econmiques d'un altre ordre.
Després d'advertir que la cultura i l'esport han patit especialment les conseqüncies de la pandmia, vol impulsar un "renaixement cultural" a través del pacte i els acords amb tots els sectors implicats i amb la societat civil.
Així, ha situat entre els eixos de la seva agenda política la millora del marc regulador de la cadena de valor artística, la qual cosa comporta la protecció de la propietat intellectual i els drets dels artistes i creadors fins que es consumeix i compra un determinat producte.
També vol defensar el concepte que la cultura i l'esport "no demanen res i ofereixen molt", i ha negat que ell regali res en aquest mbit i que es limita a complir amb all que recullen els PGE, en relació amb els quals li retreuen haver destinat 20 milions d'euros d'inversió, via reial decret, a diverses entitats per a la capitalitat cultural i científica de Barcelona.
"Encara fa por la idea de cocapitalitat, la promoció de la cincia i la cultura, i encara hi ha qui ho vol aprofitar per enfrontar territoris, societat, i per fer impossible el dileg", ha lamentat Iceta, que ha concretat que és l'Ajuntament de Barcelona el que decideix on es destinen aquests 20 milions.